El banc urbà Alpine, el fil de restes de texà Infinit denim, i un hotel d’abelles solitàries per a parcs urbans premis Ecodisseny 2019

Font: Gencat

27/11/2019 - 09:30

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha lliurat aquest 25 de novembre el III Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019, convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Aquest guardó, de caràcter biennal, reconeix productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes que estiguin dissenyats per millorar el seu comportament ambiental al llarg del cicle de vida i la seva contribució a l’economia circular. En aquesta edició, s’hi han presentat 104 candidatures.

Un banc urbà modular

En la categoria “Producte”, el premi se l’ha endut Escofet_lab pel banc Alpine. El jurat ha valorat aquest banc modular amb disseny atractiu i atemporal amb un preu competitiu en un sector on aquest aspecte és crític. Els materials emprats són amables i combina la calidesa dels taulons de fusta amb certificació FSC amb la durabilitat del formigó fet amb àrids reciclats o escòries de siderúrgia reciclades. S’ha dissenyat per facilitar la seva reparabilitat i allargar així la seva vida útil.

Banc Alpine, d' Escofet_lab

 

En aquesta mateixa categoria, tres productes més han rebut una menció especial: Les bombetes de Llavors Promocionals, una alternativa als elements obsolets de màrqueting comercial que incorpora un fort missatge social i ambiental, de Bridepalla; les Bitsybags, una alternativa reutilitzable a les bosses de plàstic de secció d’un sol ús, presentades per Susan Leach i Claudia Cunha; i, pel sector industrial, l’intercalador per a congelats, element pels palets que suposa un alt estalvi energètic, usa material reciclat i té una major durabilitat, de Magrana Barcelona Product Lab.

Un fil reciclat d’altes prestacions

En la categoria “Producte en desenvolupament”, el premi ha estat per a l’associació By My Eco, per buscar solucions locals a un residu tèxtil postconsum de volum important. Aprofita un flux de residu que s’ha desestimat vàries vegades obtenint un fil d’altes prestacions apte per tornar a fabricar productes tèxtils, l’anomenat Infinit denim, constituint un exemple d’economia circular aplicada en un producte.

En aquesta mateixa categoria, dos candidats han rebut una menció especial:

La cadira Noem Carl pel seu disseny ergonòmic, funcional i modular que permet substituir o reparar parts, de Nutcreatives. I Cintes, làmpades creades de la simbiosi entre empresa industrial, equip de disseny i empresa d’inserció social que aprofita i valoritza un residu generat en grans quantitats, presentat per Demano Producciones Sostenibles.

 

 

Un hotel per a abelles

En la categoria “Disseny Jove” el premi ha estat per a la Cristina Bonamusa Martínez de l’escola EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, que ha ideat una solució simple, exhaustiva i industrialitzable per a un problema de biodiversitat en l’entorn urbà, l’anomenat HBEE, un hotel d’abelles solitàries i pseudosocials, un lloc de nidificació per a pol·linitzadors en els parcs urbans.

En aquesta mateixa categoria, tres candidats més han rebut una menció especial, dues d’aquestes amb una forta vessant d’integració social: “Canvas: Refugee Women Empowerment Through Textile Waste”, d’Eva Porcuna Ferrer d'ELISAVA que dona resposta a un material tèxtil sobrant en forma de taller ocupacional per apoderar i donar feina a dones refugiades. “Frutag” de Yoel Cruz Fernandez de l’ESDAP Catalunya, Campus Llotja, per desmaterialitzar el marcatge de fruites evitant l’ús de paper, plàstics i adhesius, que genera problemes en les plantes de compostatge. I “El jardí del refugi”, de Júlia Ciurana Llarch d'ELISAVA per reutilitzar elements locals per construir un sistema d’hort urbà mòbil, com a teràpia per a refugiats extensible a altres col·lectius.

Durant el lliurament, Calvet ha encoratjat “els joves dissenyadors i dissenyadores a seguir enfocant el seu treball en fer front a l’emergència climàtica”. En aquest sentit, el conseller ha explicat que “el Govern afronta aquesta problemàtica a través de la transició energètica, amb el desenvolupament de les renovables, la descarbonització de la mobilitat, i l’economia circular. És en aquest darrer àmbit on l’ecodisseny hi té un paper destacat”. El seu antecedent, el Premi Disseny per al Reciclatge, el va convocar per primera vegada l’any 2001 l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i s’ha vingut celebrant puntualment cada dos anys fins la seva transformació en Premi Catalunya d’Ecodisseny fa tres edicions, ampliant l’abast per integrar tots els aspectes que intervenen en la sostenibilitat dels productes, com l’estalvi de recursos, el disseny de nous models de consum, o l’optimització del fi de vida. En total, enguany celebrem les 10 edicions del premi.

Mostra itinerant

Després del lliurament s’ha inaugurat l’exposició del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019, que mostra els productes premiats i mencionats, i fa un repàs de les candidatures seleccionades i de les bases de l’ecodisseny i la seva contribució a l’economia circular. L’exposició anirà itinerant per tot Catalunya, en museus, institucions educatives, i centres comercials de cara a difondre l’ecodisseny i els productes i projectes guardonats.

L’Escola Universitària de Vilanova i la Geltrú, de la UPC, que ofereix estudis de disseny industrial, serà el primer emplaçament de l’exposició del premi, del 26 de novembre fins al 17 de desembre. El Museu del Disseny de Barcelona acollirà l’exposició des del 18 de desembre fins al 19 de gener, com a activitat vinculada a l’exposició temporal Victor Papanek: La política del disseny. El mateix dia 18 de desembre es realitzarà, amb l’ADIFAD i l’ARC, l'ADI Making of, unes microconferències per presentar alguns productes guardonats enguany a càrrec de les persones que els han dissenyat.

La promoció de l’ecodisseny

La promoció del disseny per al reciclatge va néixer ja fa anys de la necessitat de donar sortida als materials reciclats que s’obtenen a partir de la recollida selectiva dels residus municipals, industrials i de la construcció. D’altra banda, per promoure que els nous productes que es fabriquen es dissenyin pensant en un futur reciclatge i perquè generin la mínima quantitat de residus. Actualment, amb l’ecodisseny, es promou que els productes tinguin en compte també la resta d’aspectes ambientals, com són el consum d’aigua i energia, les emissions a l’atmosfera, etc.

El Govern de la Generalitat va elaborar un Programa interdepartamental d’ecodisseny, per assolir una reducció del consum de matèries primeres, del consum d’energia, de la generació de residus i d’emissions, i de costos associats, en resum, una major ecoeficiència. En conseqüència, s’ha establert un entorn adequat i favorable per donar un valor afegit i responsable als productes i serveis produïts i comercialitzats a Catalunya, a la vegada que s’obté també una major competitivitat en el mon empresarial, i una major responsabilitat social i ambiental.

El Govern va aprovar l’any 2015 l’Estratègia catalana d’ecodisseny per a una economia circular i ecoinnovadora (Ecodiscat), una eina d’ecoinnovació que té com a objectiu promoure l’economia circular, a través del reciclatge, i una major sostenibilitat a l’hora de produir i consumir productes. Es tracta d’un tipus de disseny que incorpora criteris ambientals per assolir productes més sostenibles, més segurs i menys tòxics, amb un consum menor de recursos i de matèries primeres


 

 

Relacionats

Butlletí