La Terra Alta aprèn a adaptar els cultius al canvi climàtic de la mà de l’Observatori de l’Ebre

Font: Ebredigital.cat

07/11/2019 - 09:30

Per saber si la sequera s’agreuja amb el canvi climàtic i com afecta els cultius en terrenys tradicionalment de secà, l’Observatori de l’Ebre està treballant amb el projecte Life Clinomics i el COPATE (Consorciï de Polítiques ambiental de les Terres de l’Ebre) per dotar-se d’una sèrie històrica de dades que permeti fer-ne seguiment i treure’n eines útils per als agricultors. La prova pilot es fa a la Terra Alta. A través de la humitat del sòl que registren les estacions meteorològiques i de dades dels satèl·lits es crearan butlletins setmanals per orientar l’ús del reg de suport i també mapes de la sequera per estudiar-ne l’evolució.

El COPATE, dins dels projecte Life Clinomics, ha impulsat una prova pilot a la Terra Alta per diagnosticar, predir, comparar i planificar la sequera associada al canvi climàtic en terrenys de tradicionalment de secà com són els de les Terres de l’Ebre. Durant els mesos de juny i juliol l’Observatori de l’Ebre ha recollit les primeres dades a la Terra Alta. Tot i que els científics encara no poden avançar les primeres conclusions, treballen per emetre, a partir d’aquesta tardor, butlletins setmanals de les dades.

Es podran consultar a la pàgina web de l’Observatori i també rebre’ls al telèfon mòbil o el correu electrònic. Hi haurà mapes de l’estat del sòl, s’especificaran les necessitats hídriques dels cultius i s’aconsellarà sobre les quantitats a regar, entre d’altres. Si s’aconsegueix donar continuïtat al projecte, com té voluntat de fer l’Observatori de l’Ebre, aquest Observatori de la Sequera permetrà a més fer anàlisis climàtiques de cada any concret de la comarca i estendre-ho a altres territoris. “La voluntat és seguir buscant finançament i complicitats per allargar-ho”, ha assenyalat Pere Quintana, científic de l’Observatori .”Tindrem informació cada segon i permet donar dades molt útils també als ajuntaments, Consells Comarcals i Generalitat per saber què està passant a gran escala”, ha afegit.

Les primeres dades es recullen a la Pobla de Massaluca, Batea, Gandesa i Horta de Sant Joan. Excepte a Horta on no s’ha estès el reg de suport, s’avaluen dades d’una finca de secà i una regadiu que estiguin molt prop una de l’altra, amb el mateix tipus de cultiu i pròximes a l’estació meteorològica municipal. Com ha destaca Quintana, comparar dos finques molt iguals permetrà veure el valor del reg en un context de canvi climàtic. El projecte permet determinar de forma molt ajustada “la necessitat i la disponibilitat d’aigua” del cultiu. Quantificar els indicadors sobre com afecta la sequera permet fer estimacions de quantitats “ideal” i òptimes del regadiu.


 

Relacionats

Article

La quarta edició de la campanya 'Connecta't a l'estalvi energètic' continua desenvolupant tot un seguit d'accions per ajudar a santfeliuencs i santfeliuenques a reduir el consum d'energia, i a estalviar en les factures de subministraments. Un servei que, amb la darrera pujada del preu del subministrament elèctric, pot suposar una ajuda per a moltes famílies del municipi. 

Article
By ca:user:amadalvarez - Treball propi, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2565016

By ca:user:amadalvarez - Treball propi, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2565016

El Pla d’Acció Climàtica de Caldes continua avançant amb la incorporació de les propostes recollides i prioritzades per la ciutadania en les sessions del procés de participació.

Article

Emmarcat en l’estratègia per fer front a l’Emergència Climàtica, l’objectiu és minimitzar els seus efectes i assegurar el subministrament d’aigua a la població.

Butlletí