El tritó del Montseny es manté en perill crític d’extinció pels efectes del canvi climàtic

30/09/2019 - 12:10

Els estudis i accions realitzades en el marc del projecte Life Tritó Montseny han posat de manifest que la situació d’aquest amfibi ses manté en perill crític d’extinció, malgrat la seva població es mantingui estable, especialment per efectes de la hidrologia de la zona i el canvi climàtic.

El projecte Life Tritó Montseny, iniciat l’octubre de 2016 per protegir el Calotriton Arnoldi un amfibi endèmic de l’àmbit de Xarxa Natura 2000 del Parc Natural i Reserva de la Biosfera el Montseny, ha rebut aquesta setmana la visita d’una delegació de la Unió Europea per fer-ne el seguiment així com debatre diversos aspectes tècnic i financers. Els estudis i accions realitzades en el marc del projecte amb finançament europeu han posat de manifest que la situació d’aquest amfibi ses manté en perill crític d’extinció, malgrat la seva població es mantingui estable, especialment per efectes de la hidrologia de la zona i el canvi climàtic.

La visita de seguiment del projecte ha estat integrada per Simona Bacchereti, assessora de l’Agència Executiva de la Petita i Mitjana Empresa (EASME) i Audrey Thenard, monitor de l’equip extern (NEEMO), que durant dos dies ha pogut conèixer el desenvolupament de les diferents accions realitzades així com debatre amb els coordinadors del projecte els plans a desenvolupar fins al seu acabament, a finals de 2020.

 

Amb motiu de la visita, les delegades europees han visitat, entre d’altres, les instal·lacions del ZOO de Barcelona, un dels centres on es fa la cria en captivitat del tritó, així com els seus hàbitats al Montseny. Així, el coordinador del projecte, Daniel Guinart, ha exposat que la situació d’aquest amfibi segueix en perill crític, especialment per efectes del canvi climàtic, malgrat que la seva la població es mantingui estable en els diferents torrents del Montseny on habita.

En aquesta línia, el projecte Life ha d’assegurar poder solucionar algunes d’aquestes principals amenaces a partir de la realització d’una cinquantena d’actuacions tant d’investigació com també de divulgació, però també d’intervencions en el territori com ara, garantir la connectivitats fluvials, restauració d’hàbitats de ribera o assegurar.

Per la seva banda, les responsables europees de fer el seguiment del projecte Life tritó del Montseny han assenyalat que aquest és un projecte de gran importància mediambiental pel territori , ja que els amfibis són una de les espècies que estan més en perill, i la seva presència és un indicador mediambiental de gran importància per conèixer la qualitat de les aigües i de l’entorn natural d’aquests territoris.

El projecte Life tritó del Montseny està coordinat per la Diputació e Barcelona que compta com a socis la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Zoo de Barcelona i Forestal Catalana SA.

Els seus objectius són establir una major cobertura legal del tritó del Montseny, assegurar la viabilitat de les poblacions salvatges de l’espècie i ampliar la seva àrea de distribució, millorar la qualitat i quantitat d’aigua dels torrents, preservar el bosc de ribera i millorar la connectivitat ecològica, incrementar el coneixement de la biologia del tritó del Montseny i desvetllar els seus requeriments ecològics i amenaces i implicar i comprometre els agents del territori i a la societat en general en la conservació de l’hàbitat de ribera i la seva biodiversitat.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Diferents localitats i entitats de Catalunya celebren el Dia Mundial dels Ocells

Centenars de persones a tot Catalunya han celebrat el Dia Mundial dels Ocells, el primer cap de setmana d’octubre. Ho han fet especialment als espais naturals protegits, que han organitzat activitats per acostar el món dels ocells i els seus hàbitats a la ciutadania, donar a conèixer la diversitat i l’interès de les espècies presents, i transmetre els problemes de conservació que les afecten. Algunes de les localitats on s’ha celebrat han sigut Gavà, Viladecans, el Prat, Santa Eulàlia de Ronçana o la ciutat de Lleida.

Article
El Museu de Ciències Naturals (link is external) (MCN) de Granollers ha estat precursor en la investigació de les poblacions de quiròpters (ratpenats) i ha promogut nombroses activitats de sensibilització per conservar aquests petits mamífers voladors. Ara el museu fa un pas més i crea un programa de ciència ciutadana per al seguiment de ratpenats a Catalunya amb quatre protocols diferents: QuiroRius, QuiroHàbitats, QuiroCaixes i QuiroRefugis, amb l’objectiu de monitoritzar les poblacions dels ratpenats dels medis forestal, aquàtic, cavernícola i urbà. 
Notícia

L’exemplar es va traslladar al Centre de Recuperació Arca del Mar, de l’Oceanogràfic de València, d’acord amb les recomanacions de les persones expertes que formen part de la Plataforma multidisciplinar de tortugues marines d’Espanya

Butlletí