La PTP s’adhereix a la vaga mundial pel clima i demana utilitzar només sistemes de transport d’emissions nul·les o molt baixes

Font: PTP

19/09/2019 - 12:58

La PTP fa una crida tota la seva massa social a participar activament el divendres 27 de setembre en la mobilització mundial i proposen que es concreti en fer vaga en la producció de CO2. Especialment en aquest dia insten a usar només el transport públic i els altres modes sostenible de transport, a peu, en bicicleta i en car-sharing, i no fer servir el cotxe, la moto ni pujar a cap avió.

El divendres 27 de setembre s’ha convocat una vaga mundial en defensa del clima. A Espanya més de 300 entitats s’hi han adherit a la convocatòria i manifest per la vaga mundial pel clima.

Des de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic es dona suport a aquesta convocatòria mundial perquè es té el convenciment de què existeixen alternatives per gaudir d’una altra mobilitat, amb emissions climàtiques zero o de molt baixes emissions, de forma que el clima no en resulti perjudicat.

Els informes científics de l’IPCC alerten que anem directes a un l’escalfament global de 1,5 ºC i que això suposarà un greu deteriorament d’un gran nombre d’ecosistemes, tant terrestres com marins, així com l’extinció d’un milió d’espècies que avui es troben greument amenaçades per l’activitat humana. Assolir aquest increment termomètric també suposarà un punt de no retorn front al canvi climàtic.

La contundència de les dades, que assenyala les regions mediterrànies –on vivim tots nosaltres- com de les més vulnerables al canvi climàtic, fa necessari limitar l’augment de la temperatura global en 1,5 ºC. Altrament suposaria una factura massa cara per a les generacions presents i futures. Les institucions europees i del governs estatal, autonòmics i els ajuntaments haurien de sentir-se responsables i ser a l’altura de les crítiques circumstàncies actuals.

Segons aquesta entitat: "Ens calen canvis. En primer lloc dient la veritat, assumint la urgència de la situació, tot admetent el diagnòstic que fa la ciència. Però també ens calen compromisos, tant en les polítiques públiques que cal aplicar per frenar la crisi climàtica, com a nivell personal, per tal de reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle, GEH, d’una forma que no se sobrepassi el límit de +1,5ºC. Posteriorment haurem d’entrar en una fase de reducció total de les emissions, fins a esdevenir neutrals en carboni al 2050, i per a aconseguir-ho ens cal disposar d’una economia basada en energies 100% renovables, també en el transport".

"A Catalunya tots els sistemes ferroviaris, de TMB, FGC i Renfe funcionen amb energia elèctrica renovable. Per tant, cada cop que pugem a un tren la nostra contribució personal a les emissions climàtiques és zero. Però també ho són cada cop que ens movem a peu o en bicicleta. Per tant, més de la meitat dels desplaçaments que fa la ciutadania de casa nostra són d’emissions zero. Quan agafem un autobús les emissions unitàries del nostre viatge són entre 3 i 10 vegades inferiors a les d’un cotxe o una moto. I quan comencem a usar els vehicles de car-sharing, degut al canvi operat en les nostres pautes de mobilitat, les emissions unitàries també són molt inferiors a les de les persones que normalment es desplacen en cotxe".

"Per tant, des de la mobilitat sostenible tenim alternatives per moure’ns amb emissions climàtiques zero o amb molt baixes emissions i aquestes opcions les hem d’aprofitar a fons".

És per tot això que des de la PTP es fa una crida tota la seva massa social i els seus seguidors i seguidores, així com al conjunt de l’opinió pública, a participar activament el divendres 27 de setembre en aquesta mobilització mundial i que proposen que es concreti en fer vaga en la producció de CO2. Especialment en aquest dia, insisteixen "només usarem el transport públic i els altres modes sostenible de transport, a peu, en bicicleta i en car-sharing, i no farem servir el cotxe, la moto i tampoc no pujarem a cap avió".

Com participar?

  1. Reduint la teva petjada de carboni sempre que puguis
  2. Anant a la manifestació del 27 de setembre a les 18:00h des dels Jardinets de Gràcia, liderada per Fridays for Future i amb el recolzament de moltes entitats. Trobaràs tota la informació a www.emergenciaclimatica.net
  3. Impulsant noves adhesions a la manifestació a través d’aquest formulari.

 

Relacionats

Notícia

Barcelona reforçarà els controls de matrícules a la zona de baixes emissions (ZBE). L'Ajuntament ha adjudicat la instal·lació de 42 nous punts de detecció, que s'afegiran als 20 que ja hi ha i que comproven si el vehicle, en funció de l'etiqueta ambiental, pot entrar-hi o no. En total, doncs, seran 62, el triple que ara.

Notícia

Enguany també s’instal·larà l’Anella Energètica, que permet a l’Expoelectric esdevenir la primera fira del sud d’Europa que genera la seva pròpia energia elèctrica a través de l’autoconsum fotovoltaic i de vehicles interconnectats a la xarxa (V2G).

Notícia

L'actualització de l'ordenança municipal entrarà en vigor a principis del 2023 i també ampliarà fins a 24 les autoritzacions diàries anuals per als vehicles sense etiqueta ambiental

Butlletí