Els joves de Fridays for Future pressionen Barcelona: “Volem el peatge urbà”

Font: Betevé

19/09/2019 - 12:35

Els activistes de Fridays for Future reclamen l’aplicació d’un peatge urbà als accessos de Barcelona per reduir els nivells de contaminació de la ciutat, que ja ha rebut la reprovació de la comissió europea per superar els nivells permesos de pol·lució.

Segons Gemma Barricarte, una de les cares visibles del moviment a Barcelona, el peatge urbà permetria reduir a la meitat la contaminació i considera “insuficient” la zona de baixes emissions que s’hauria d’aplicar a partir del 2020.

Els estudiants, que s’inspiren en el moviment que promou l’activista sueca Greta Thunberg, també critiquen la creació d’una taula de participació d’entitats a l’Ajuntament per definir els continguts de la declaració d’emergència climàtica que el consistori té prevista per aquest gener: “Es contradictori voler declarar l’emergència climàtica i fer un procés participatiu”, subratlla Barricarte.

També exigeixen que s’aturi l’ampliació d’infraestructures, com les terminals de mercaderies i creuers del port, o les possibles ampliacions de l’aeroport del Prat amb una nova terminal o una nova pista. Aquest recull de propostes, que van fer arribar a l’alcaldessa a través d’una carta al mes de juliol, formaran part de les reivindicacions de la vaga estudiantil convocada per aquest 27 de setembre també a nivell mundial.

 

“Amb Fridays for Future canalitzem l’ansietat climàtica”

Els joves de Fridays for Future retreuen a les generacions que els precedeixen no haver fet prou per la conservació del medi ambient, i per això senten “l’obligació interna” davant una realitat que consideren silenciada. Per a Maria Serra, estudiant de Batxillerat de 17 anys, el moviment pot ser fins i tot terapèutic: “Fridays for Future és terapèutic i serveix per canalitzar la ràbia i l’ansietat climàtica en alguna cosa positiva”.

 

Més enllà de Greta Thunberg

El moviment Firdays for Future funciona a Barcelona de forma assembleària i no hi ha una vinculació directa amb la cara visible del moviment a nivell mundial, Greta Thunberg. Aitor Orruticoechea, que estudia una enginyeria a la UPC, considera que la lupa cal posar-lo en el problema i no personalitzar-lo:“Ella té el focus mediàtic però el moviment és més que això”,


 

Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Butlletí