Científics descobreixen microplàstics a l'Àrtic: "És un cop de puny a l'estómac"

Font: Juli Rodés. CCMA

03/09/2019 - 11:20

Investigadors dels EUA troben partícules de plàstic al gel marí de l'Àrtic i científics alemanys asseguren que l'atmosfera els transporta

Partícules de microplàstics dins del gel de l'Àrtic. Aquest és el descobriment que ha fet una expedició científica que aquest juliol i agost ha recorregut el pas del Nord-est, que comunica el Pacífic i l'Atlàntic a través de l'àrtic canadenc.

L'expedició ha perforat el gel àrtic, per extreure'n mostres, en divuit punts diferents.

Aquesta és la primera vegada a la història que es troben microplàstics a l'Àrtic, un descobriment que arriba poc temps després de constatar la presència de plàstics a la fossa de les Marianes, un abisme de l'oceà Pacífic que és l'indret més profund del planeta.

La missió dels científics no era trobar plàstics, de fet, sinó estudiar els efectes de la crisi climàtica sobre el plàncton, essencial a la cadena alimentària de la regió.

Però, en analitzar les 18 columnes de gel, de fins a dos metres de llarg, han tingut la sorpresa de trobar-hi micropartícules de plàstic de diverses formes i de fins a un mil·límetre de mida.

Brice Loose, director científic de l'expedició, ha comparat la descoberta amb "un cop de puny a l'estómac": "Malgrat tot el que sabíem sobre la presència de plàstics en el medi ambient, vam sentir com un cop de puny a l'estómac quan el que semblava una mostra normal de gel marí en una regió immaculada estava infectada amb aquest material totalment estrany al medi ambient. Havíem passat setmanes contemplant el que semblava gel marí pristí que flotava a l'oceà."

El plàncton que cercaven els científics es filtra de manera natural en els porus del gel quan hi passa l'aigua de l'oceà. La descoberta mostra que, ara, les partícules de microplàstic fan el mateix recorregut.

A partir d'aquesta descoberta, l'equip de científics dirigit per Loose vol començar a estudiar com aquests microplàstics han arribat fins a l'Àrtic i com estan afectant el medi ambient i la cadena tròfica.

Alessandra d'Angelo, una de les investigadores que encapçala l'expedició, assegura que tota la vida animal de la regió ja està consumint plàstic, des dels peixos fins als mamífers marins, passant pels ocells marins.


Pluja de microplàstics

La descoberta de plàstic a l'Àrtic per primera vegada a la història l'ha publicada aquest dimecres la revista "Science Advances", que també en publica una altra que hi està molt relacionada.

És la descoberta feta pels científics del Centre per a Investigació Polar i Marina de l'Institut Alfred Wegener, a Bremenhaven, Alemanya, que asseguren que tenen proves que l'atmosfera és la responsable de transportar grans quantitats de microplàstics, que acaben dipositant-se a la superfície terrestre quan neva o plou.


 

Relacionats

Acte
05/06/2023 - 00:00
Terrassa
Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Notícia

Mollet del Vallès ha estat nominat com a finalista al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Butlletí