L'AMB posa en marxa a Sant Joan Despí el primer local per aparcar bicicletes, vinculat al Bicibox

Font: AMB

03/09/2019 - 09:00

La nova instal·lació es troba a l'avinguda de Barcelona, 81, i ofereix 88 places d'aparcament, una part per a usuaris Bicibox i l'altre per a veïns del municipi. Aquest nou servei que s'activa a Sant Joan Despí i que s'ha activat també prèviament a Gavà, sorgeix de l'alta demanda del servei Bicibox actual (que es limitava a mòduls de 7 o 14 places), per donar resposta a la demanda a l'alça i també per seguir potenciant i facilitant l'ús de la bicicleta com a transport diari. Després de l'èxit de l'aparcament de Gavà, l'AMB es continua expandint: properament, a Sant Cugat del Vallès i en tres estacions de metro.

L'AMB ha posat en marxa a Sant Joan Despí el primer local comercial metropolità d'aparcament segur de gran capacitat de bicicletes, aprofitant uns baixos en desús a l'avinguda Barcelona, 81. Aquest nou servei metropolità se suma al que es va inaugurar el passat mes de juny a Gavà, amb un format diferent, d'estructura metàl·lica, i segueix el mateix criteri d'ús: és gratuït i forma part del Bicibox, el servei públic d'aparcament segur de bicicletes de l'AMB.

Per fer-ho possible, l'AMB ha signat un conveni de col·laboració amb la societat ADSA (Aparcaments Despí SA), propietària del local.

Com a tret característic diferencial, a banda d'ocupar un local comercial, destaca l'ús mixt del servei, que ofereix places d'aparcament tant als usuaris Bicibox, seguint les condicions del servei, com als veïns del municipi, i serveix de pàrquing públic de bicicletes gestionat per ADSA.

"S'ha d'estudiar la possibilitat d'aprofitar locals comercials o baixos que no es facin servir per ampliar i instal·lar aquest servei en altres municipis metropolitans", ha exposat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda"Juntament amb el de Gavà, aquests nous formats d'aparcament de gran capacitat suposen un important pas endavant per generalitzar l'ús diari de la bicicleta entre la ciutadania i facilitar massivament l'aparcament de la bicicleta particular", ha afegit Poveda.



Distribució del local


El local està dividit internament en tres grans zones. La primera és una zona d'accés, amb porta exterior i passadissos, que també inclou un racó mecànic, amb una columna d'eines i una bomba per inflar rodes.

Hi ha una segona zona, dedicada a l'aparcament de bicicletes d'usuaris del servei Bicibox, que està marcada amb color blau i té 42 places. Aquesta es regeix segons el Reglament vigent del servei Bicibox.

Finalment, hi ha una zona dedicada a l'aparcament de bicicletes propietat de residents a Sant Joan Despí, amb 46 places. En aquest cas, els vehicles aparcats en aquesta zona es regiran per la normativa d'ADSA i només en podran fer ús els residents del municipi.

També disposa de càmera de seguretat 24 hores, associada a l'empresa de seguretat corresponent, i coordinada amb la Policia Municipal i amb l'empresa gestora del servei.

Expansió dels aparcaments metropolitans de gran capacitat associats al Bicibox


Aquest nou servei que s'activa a Sant Joan Despí i que s'ha activat també prèviament a Gavà, sorgeix de l'alta demanda del servei Bicibox actual (que es limitava a mòduls de 7 o 14 places), per donar resposta a la demanda a l'alça i també per seguir potenciant i facilitant l'ús de la bicicleta com a transport diari. En aquest sentit, l'objectiu de l'AMB és expandir properament aquest nou sistema de Bicibox de gran capacitat als diferents municipis metropolitans.

Un altre recinte d'aquestes característiques és l'aparcament de gran capacitat que s'està construint al costat de l'estació d'FGC de Sant Cugat del Vallès, que estarà enllestit previsiblement aquesta tardor. Inicialment disposarà de quasi un centenar de places, però en un futur es podrà ampliar fins a 150. Ha estat possible gràcies a un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i l'AMB. L'Ajuntament executa l'aparcament i l'AMB el gestionarà mitjançant el servei Bicibox.

A banda dels aparcaments de Gavà i Sant Cugat del Vallès, l'AMB també ha dissenyat, gràcies a un conveni amb TMB, un model diferent d'aparcaments de gran capacitat que s'integraran al servei Bicibox per posar en estacions de metro. En aquest cas, l'objectiu és fomentar la intermodalitat entre el metro i la bicicleta.



Sobre els aparcaments segurs de bicicletes dins d'estacions de metro, properament està previst inaugurar 3 aparcaments de 40-50 places a dins de les estacions de metro de Pompeu Fabra (L2), Mercabarna (L9) i Parc Logístic (L9). Així mateix, durant els propers mesos es treballarà en projectes en d'altres estacions de metro i tren.

Segons el sondeig encarregat per l'AMB al Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) sobre la bicicleta la primavera 2019, més del 60% dels residents metropolitans enquestats en el darrer estudi valora molt bé o bé l'actuació de les administracions a l'hora d'impulsar l'ús diari de la bicicleta. Entre els joves (16-29 anys), aquesta xifra creix fins al 70%.

Igualment, segons l'estudi de GESOP, i analitzant quines infraestructures o serveis troba a faltar la ciutadania per facilitar l'ús diari de la bicicleta, el 25,1% dels entrevistats apunta a la construcció de més carrils bici i el 7,9% assenyalen els aparcaments de bicicletes. Aquestes xifres pugen al 35,8% i al 13,7%, respectivament, en el cas dels usuaris de bicicleta. Aquests dos ítems, que encapçalen el rànquing, encaixen amb l'estratègia metropolitana de la bicicleta, i amb els dos grans objectius prioritaris de l'AMB: el desenvolupament de la Bicivia (xarxa metropolitana de carrils bici) i la creació de més aparcaments de bicis (Bicibox). 


 

Categories: 

Relacionats

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) per al període 2023-2028. El PMUS tindrà una vigència de sis anys i planifica un total de 79 actuacions distribuïdes en dotze àmbits.

Notícia

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha formalitzat la compra de 36 autobusos estàndard de 12 metres d'hidrogen, a més de dos vehicles articulats, que serien els primers articulats d'hidrogen a circular a tota Espanya. Es tracta de la compra més important de vehicles d’hidrogen de TMB i està finançada pel Ministerio de Transporte, Movilidad y Agenda Urbana, en el marc dels fons Next Generation
 

Butlletí