Es reintrodueixen més de 600 tortugues mediterrànies al Parc del Garraf

Font: Diputació de Barcelona

04/07/2019 - 15:12

En el marc del programa de reintroducció de la tortuga mediterrània occidental (Testudo hermanni hermanni), enguany s’han alliberat al Parc del Garraf un total de 660 tortugues mediterrànies per tal de reforçar-ne les poblacions en el massís.

Les tortugues alliberades procedeixen de la recuperació i cria en captivitat duta a terme al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), d’individus aportats pel Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, i de les instal·lacions de cria gestionades per particulars, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, entre elles el Zoo de Barcelona.

La tortuga mediterrània és una espècie protegida i catalogada com en perill d’extinció a Catalunya. Els principals factors d’amenaça actuals són la caça furtiva, la depredació natural, els incendis forestals, la domesticació dels animals (que causa espoliacions i hibridacions amb altres espècies) i els atropellaments. És per això que un dels aspectes fonamentals per a la supervivència d’aquestes poblacions de tortuga és la gestió del seu hàbitat, la qual permet millorar la qualitat i la disponibilitat d’àrees per a la nidificació i l’alimentació.

Amb l’objectiu de consolidar i recolonitzar antigues zones de distribució d’aquesta espècie es duu a terme un programa de conservació coordinat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En aquest context, després de la seva pràctica desaparició al massís del Garraf, s’inicià un programa per tal de poder garantir la supervivència i sostenibilitat de la població de tortuga mediterrània al Parc. Aquest programa es desenvolupa seguint les indicacions del Pla de conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat dels parcs del Garraf i Olèrdola, elaborat l’any 2016, i del Pla de conservació específic d’aquesta espècie, elaborat l’any 2002 pel CRARC, i consisteix en la reintroducció de tortugues en els indrets més favorables del medi natural, en la millora dels hàbitats i en el seguiment de l’estat d’aquestes poblacions introduïdes. Amb les 660 tortugues alliberades enguany, ja sumen més de 8.000 els exemplars reintroduïts.

Els resultats del programa són positius. Tot i això, per tal de garantir la supervivència i estabilització de la població de tortuga mediterrània al Garraf, caldrà continuar alliberant exemplars, i garantir que un bon nombre d’exemplars nascuts al Parc del Garraf arribin a ser madurs i es puguin reproduir. Per aquest motiu és important realitzar un seguiment de la població actual al camp, analitzant els diferents paràmetres que indiquin l’evolució de la població.

Per a més informació, podeu consultar el fullet informatiu "La tortuga mediterrània. Programa de conservació i gestió al Parc del Garraf" [PDF].


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Desenvolupament Urbà i Via Pública, i el Taller Baix Camp, posen en marxa aquesta setmana un sistema innovador per a la eliminació de les males herbes a partir de l’aplicació de vapor d’aigua a alta temperatura. La implantació del nou sistema, pioner a la demarcació, forma part de la planificació municipal per substituir els tractaments amb herbicides per mètodes més ecològics i ambientalment més sostenibles.

Notícia

No és la primera vegada que es detecta la presencia de llúdriga (Lutra lutra) en aquest tram del riu, però els llims i les noves platges de còdols apareguts desprès del pas de la tempesta Glòria han facilitat la trobada de rastres i petjades.
 

Notícia

Tenint en compte el reducció de diversitat d'espècies, tant a la natura com a les ciutats, la conservació de la biodiversitat urbana s'ha convertit en un repte en els últims anys. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona empren accions com dur a terme un cens de papallones o instal·lar menjadors d’ocells i rampes per la fauna a les basses.

Butlletí