L'oreneta cua-rogenca arriba a Sant Celoni, una de les primeres localitats de nidificació al Vallès oriental

Font: Ajuntament de Sant Celoni

01/07/2019 - 17:26
Imatge: oreneta cua-rogenca i altres espècies properes en vol

Imatge: oreneta cua-rogenca i altres espècies properes en vol

Dimecres, 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient) un grup de naturalistes i ornitòlegs experimentats, col·legues d’en Martí Boada, van anar plegats a visitar la col·lecció d’arbrissons “De tals pares, tals fills” al Pertegàs. Un d'ells,Jordi Sargatal, va detectar una parella d’oreneta cua-rogenca (Cecropis daurica) volant dessota la infraestructura del TGV i hi van localitzar un niu en construcció. La parella no parava de feinejar construint el niu. Consultat l'Institut Català d’Ornitologia (ICO), es tracta d’una de les primeres localitats de nidificació al Vallès Oriental.

L’oreneta cua-rogenca és una espècie migradora protegida, que arriba regularment cada primavera i que es distribueix  de forma irregular per ambients mediterranis. Els estudis de seguiment dels ocells a Catalunya han detectat un augment moderat de la població nidificant  i en expansió.

A Sant Celoni també podem observar altres espècies d’orenetes i de falciots, algunes de les quals nidifiquen en façanes i edificacions del nucli urbà.  Són, totes elles, espècies protegides per llei i són considerades molt beneficioses perquè s’alimenten exclusivament d’insectes, que capturen al vol, cosa que les fa ser el millor insecticida natural!

Imatge: oreneta cua-rogenca i altres espècies properes en vol (@Toni Llobet) (extret de la web https://www.orenetes.cat)

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Sant Celoni ha rebut el fons donat per Martí Boada en un acte celebrat a Sant Llorenç de Vilardell.

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

El projecte “LLIGAMS, teixint natura amb la societat” de Sàmara Natura, guanya la 4a edició del Premi “Natura i Societat” promogut per la Fundació Privada Girbau

Butlletí