El canvi climàtic segons la gent gran de Viladecans

28/06/2019 - 11:35

Feia més fred abans que ara? Plovia igual? El projecte ‘Testimonis del Clima’ recull aquesta memòria meteorològica de la ciutat. A partir de diverses entrevistes amb gent gran que pogués parlar del temps entre els anys 1940 i 1965 l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, va recollir dades fent enquestes als casals i va produir el documental ‘Testimonis del Clima’ que recull com ho van viure cinc veïns i veïnes de la ciutat: Manel Sunyer, Isidre Amat, María Vicente, Valeriana Domínguez i Maria Comas. El documental contrasta els seus records i vivències personals amb les dades i el coneixement de la universitat i posa evidencia que el canvi climàtic és una realitat.

Segons els científics, el clima està canviant, any rere any, a una velocitat major. I això es desprèn sobretot de l’anàlisi de les dades registrades  però també a partir de la memòria climàtica de la gent. Els relats de la gent gran, testimonis d’un clima diferent al que tenim en l’actualitat, són d’un gran valor científic i humà i recullen anècdotes i experiències úniques com ara el gel que es feia als tolls d’aigua durant el mes de febrer, la gran nevada de 1962, l’arribada sempre puntual d’espècies animals, l’aigua que habitualment baixava per la riera de Sant Climent en certes èpoques de l’any o el sortir al carrer a les nits d’estiu per prendre la fresca. Però sobretot, tant les persones que surten al documental com les que van participar a l’enquesta van coincidir en dir que fa anys feia més fred.

El documental ‘Testimonis del Clima’ s’ha presentat dins l’Espai Vilawatt de la Gent. El regidor d’Espai Públic en funcions Jordi Mazón va explicar que era l’espai ideal perquè “es parla d’energia en profunditat i hem de ser conscients que quant més consum d’energia clàssica fem més gasos d’efecte hivernacle es generen”.També va explicar que el projecte “ajuda a que la memòria climàtica no caigui en oblit” i que “ara hem de seguir treballant-lo perquè sigui un projecte educatiu per a les escoles”. A la presentació Mazón també va agrair la col•laboració de totes les persones que han fet possible el documental i va explicar que ‘Testimonis del Clima’ es va presentar al Congrés Europeu de Meteorologia celebrat a Budapest el passat setembre i que va servir per inspirar altres projectes.


Categories: 

Relacionats

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Article

La Casa de les Abelles s'ha omplert aquest cap de setmana d'activitats i coneixement per celebrar la Festa de la Mel

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Butlletí