Barcelona tindrà 10 escoles que seran refugis climàtics

Font: Ajuntament de Barcelona i Betevé

19/06/2019 - 09:49

L’Ajuntament de Barcelona ha escollit, entre 45 candidatures, les 10 escoles de la ciutat que es transformaran en escoles refugi. Per a la selecció dels centres, un per cada districte, s’han tingut en compte criteris climàtics, intensitat d’ús de les instal·lacions, estat de l’edifici i consums energètics.

Els refugis climàtics són espais preparats per reduir l’impacte de l’escalfament global, especialment l’augment de les temperatures. Segons les previsions, si no s’apliquen mesures per mitigar el canvi climàtic, l’any 2050 la temperatura pujarà 2 ºC, un increment que afecta especialment els col·lectius més vulnerables, com la infància i la gent gran.

Per aquest motiu, la ciutat es prepara per abordar aquest desafiament amb projectes com “Adaptació climàtica a les escoles blava, verda i grisa”, una iniciativa municipal que ha rebut el reconeixement i el suport econòmic de la Comissió Europea i que transformarà alguns centres educatius públics en refugis climàtics. El projecte té un pressupost de cinc milions d’euros (quatre de fons europeus i un d’aportació municipal).

La proposta es basa a aplicar diverses millores en els equipaments, identificades amb tres colors:

  • Blau: instal·lació de punts d’aigua de diferents característiques.
  • Verd: incorporació de zones d’ombra i vegetació.
  • Gris: intervencions als edificis per millorar-ne l’aïllament tèrmic i l’eficiència energètica.

Els patis d’aquestes escoles que seran refugis climàtics estaran oberts a tota la ciutadania, però especialment a les persones més vulnerables durant els mesos d’estiu.

A més, també s’actuarà a l’escola Vila Olímpica, que forma part com a sòcia del projecte des de la seva redacció.

Durant els propers dies el consistori convocarà les comunitats educatives de les escoles seleccionades com a refugi climàtic per concretar  i dissenyar la proposta. L’objectiu és que siguin ells, els alumnes, professors i famílies, qui liderin el procés.

La previsió és que les obres comencin el juliol del 2020 i que ja estiguin acabades per a l’inici del curs escolar d’aquell any. Els refugis climàtics escolars estarien a punt per obrir les portes l’estiu del 2021.


 

Relacionats

Notícia

Per tal de conscienciar la població d’aquesta qüestió, la Comissió de Salut i Medi Ambient de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha impulsat una acció que ha consistit en la instal·lació d’uns grans plafons situats als diferents vestíbuls de l’hospital en què es pot veure una silueta humana acompanyada dels 17 tipus de malalties que causa la contaminació als diferents òrgans i sistemes.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

De les 34 propostes que els participants de l’Assemblea van traslladar a l’Ajuntament se n’han acceptat i se’n desenvoluparan 29. Giren al voltant de tres eixos principals, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus. Actualment ja s’ha iniciat el pla de treball de les propostes acceptades amb les diferents accions a implementar per poder fer-ne el calendari i el pressupost.

Butlletí