Barcelona tindrà 10 escoles que seran refugis climàtics

Font: Ajuntament de Barcelona i Betevé

19/06/2019 - 09:49

L’Ajuntament de Barcelona ha escollit, entre 45 candidatures, les 10 escoles de la ciutat que es transformaran en escoles refugi. Per a la selecció dels centres, un per cada districte, s’han tingut en compte criteris climàtics, intensitat d’ús de les instal·lacions, estat de l’edifici i consums energètics.

Els refugis climàtics són espais preparats per reduir l’impacte de l’escalfament global, especialment l’augment de les temperatures. Segons les previsions, si no s’apliquen mesures per mitigar el canvi climàtic, l’any 2050 la temperatura pujarà 2 ºC, un increment que afecta especialment els col·lectius més vulnerables, com la infància i la gent gran.

Per aquest motiu, la ciutat es prepara per abordar aquest desafiament amb projectes com “Adaptació climàtica a les escoles blava, verda i grisa”, una iniciativa municipal que ha rebut el reconeixement i el suport econòmic de la Comissió Europea i que transformarà alguns centres educatius públics en refugis climàtics. El projecte té un pressupost de cinc milions d’euros (quatre de fons europeus i un d’aportació municipal).

La proposta es basa a aplicar diverses millores en els equipaments, identificades amb tres colors:

  • Blau: instal·lació de punts d’aigua de diferents característiques.
  • Verd: incorporació de zones d’ombra i vegetació.
  • Gris: intervencions als edificis per millorar-ne l’aïllament tèrmic i l’eficiència energètica.

Els patis d’aquestes escoles que seran refugis climàtics estaran oberts a tota la ciutadania, però especialment a les persones més vulnerables durant els mesos d’estiu.

A més, també s’actuarà a l’escola Vila Olímpica, que forma part com a sòcia del projecte des de la seva redacció.

Durant els propers dies el consistori convocarà les comunitats educatives de les escoles seleccionades com a refugi climàtic per concretar  i dissenyar la proposta. L’objectiu és que siguin ells, els alumnes, professors i famílies, qui liderin el procés.

La previsió és que les obres comencin el juliol del 2020 i que ja estiguin acabades per a l’inici del curs escolar d’aquell any. Els refugis climàtics escolars estarien a punt per obrir les portes l’estiu del 2021.


 

Relacionats

Notícia

S’aprova un paquet de projectes per millorar la qualitat ambiental i la mobilitat i per fer front a la crisi climàtica. D’aquesta manera, s’opta a rebre 125 milions d’euros en ajuts provinents dels fons europeus, en concret, de la convocatòria del 2021 del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Article

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. La iniciativa, supervisada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), té per objectius promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local i de temporada. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

Article

 

El pla Superilla Barcelona preveu guanyar un milió de metres quadrats d’asfalt per recuperar espai per al veïnat, fomentar la vida als barris, crear noves zones verdes, impulsar la mobilitat sostenible i afavorir els comerços, la restauració i les indústries locals. Un nou mapa interactiu permet consultar les actuacions executades i previstes fins al 2023.

Butlletí