Aigua i Memòria de la Sèquia, un projecte d'educació ambiental

Font: parcdelasequia.cat

18/06/2019 - 16:55

El projecte Aigua i Memòria de la Sèquia és un projecte d’educació i sensibilització ambiental, per la promoció de l’ús sostenible i la conservació de l’entorn natural i el patrimoni material i immaterial associat a la Sèquia (en el seu pas pels municipis de Balsareny, Sallent, Sant Fruitós, Santpedor, i especialment Manresa).

Ho fa per una banda a través d’activitats educatives d’interpretació de l’ecosistema natural, i posant en relació l’equilibri d’aquest amb els usos que te i hi ha tingut durant la història. Per l’altra, es busca el reconeixement socio-ambiental de la relació actual i històrica de les poblacions amb l’entorn natural d’aquest sistema aquàtic, a través dels tallers i formacions, de generar material de sensibilització ambiental, i d’un seguit d’accions de retorn i promoció dels valors i de la memòria (des d’eines audiovisuals a la web,exposició, tríptics i revistes).

Objectius Generals

– Generar un programa d’activitats educatives i de sensibilització ambiental al voltants dels usos de la Sèquia i el seu impacte positiu en el seu ecosistema.

– Intervenció social i foment de la cohesió social al voltant del reconeixement dels valors ambientals de la Sèquia, i el diàleg territorial entre els pobles per on transcorre.

– Foment del reconeixement social, històric i identitari de la Sèquia en la història i esdevenir dels pobles per on transcorre, implicant-los en la construcció d’un relat socio-ambiental compartit al
voltant de la Sèquia.

– Construir espais de trobada entre veïnat, entitats, agents ambientals i educatius dels municipis de la Sèquia sobre els usos en clau socio-ambiental que aquesta pot tenir en el futur, vinculant les  seves poblacions. Reconeixement i potenciació de les funcions de la Sèquia a nivell ambiental, incloent els àmbits social, natural i de salut.

– Posar en valor, interpretar i donar a conèixer la memòria i patrimoni material i immaterial i natural associat a la Sèquia des de la veu i participació directe dels seus protagonistes.

– Posar en valor l’ecosistema aquàtic de l’anella verda de Manresa.

– Construcció d’un discurs territorial i ambiental compartit al voltant de la Sèquia.


 

Relacionats

Article

Un eucaliptus centenari malmès per la sequera és l’eix del nou espai de biodiversitat que Mataró ha dissenyat al Parc Central. Malauradament, es va haver de talar pel risc de caiguda, però encara és font de vida

Article

L’objectiu del Pacte Social de l’Aigua és defensar la gestió pública, la transparència del servei la implicació de la ciutadania

Article

Les 100 ovelles procedents d’Andorra que van arribar a l’antic dipòsit controlat de la Vall de Joan a finals de l'any passat, pasturen per set hectàrees de prat com a part de projecte de restauració de l’espai.​

Butlletí