Aigua i Memòria de la Sèquia, un projecte d'educació ambiental

Font: parcdelasequia.cat

18/06/2019 - 16:55

El projecte Aigua i Memòria de la Sèquia és un projecte d’educació i sensibilització ambiental, per la promoció de l’ús sostenible i la conservació de l’entorn natural i el patrimoni material i immaterial associat a la Sèquia (en el seu pas pels municipis de Balsareny, Sallent, Sant Fruitós, Santpedor, i especialment Manresa).

Ho fa per una banda a través d’activitats educatives d’interpretació de l’ecosistema natural, i posant en relació l’equilibri d’aquest amb els usos que te i hi ha tingut durant la història. Per l’altra, es busca el reconeixement socio-ambiental de la relació actual i històrica de les poblacions amb l’entorn natural d’aquest sistema aquàtic, a través dels tallers i formacions, de generar material de sensibilització ambiental, i d’un seguit d’accions de retorn i promoció dels valors i de la memòria (des d’eines audiovisuals a la web,exposició, tríptics i revistes).

Objectius Generals

– Generar un programa d’activitats educatives i de sensibilització ambiental al voltants dels usos de la Sèquia i el seu impacte positiu en el seu ecosistema.

– Intervenció social i foment de la cohesió social al voltant del reconeixement dels valors ambientals de la Sèquia, i el diàleg territorial entre els pobles per on transcorre.

– Foment del reconeixement social, històric i identitari de la Sèquia en la història i esdevenir dels pobles per on transcorre, implicant-los en la construcció d’un relat socio-ambiental compartit al
voltant de la Sèquia.

– Construir espais de trobada entre veïnat, entitats, agents ambientals i educatius dels municipis de la Sèquia sobre els usos en clau socio-ambiental que aquesta pot tenir en el futur, vinculant les  seves poblacions. Reconeixement i potenciació de les funcions de la Sèquia a nivell ambiental, incloent els àmbits social, natural i de salut.

– Posar en valor, interpretar i donar a conèixer la memòria i patrimoni material i immaterial i natural associat a la Sèquia des de la veu i participació directe dels seus protagonistes.

– Posar en valor l’ecosistema aquàtic de l’anella verda de Manresa.

– Construcció d’un discurs territorial i ambiental compartit al voltant de la Sèquia.


 

Relacionats

Article

És una de les accions que s’han plantejat per reconstruir els processos naturals afectats per les actuacions humanes. L’actuació comportarà millores en la qualitat de l’aigua i la biodiversitat, i reduirà el risc d’inundació. Es recuperarà la connectivitat longitudinal del riu, deixant pas lliure a peixos i sediments per aquest tram de riera, que es connectarà de nou amb el riu Cardener.

Article

L’estany de la Guinardera és una de les principals zones humides de Sant Cugat, i en els últims anys, s’han realitzat diverses actuacions de renaturalització de l’estany per tal d’afavorir la biodiversitat ecosistèmica.

Article

La iniciativa vol posar en valor l’espai verd més emblemàtic de la ciutat, que aplega més d’un miler d’arbres només a la zona ampliada a principis d’aquest segle. S’ha senyalitzat un recorregut que identifica 51 espècies amb informació i il·lustracions de cadascuna d’elles. Les fitxes descriptives d’aquests exemplars es poden consultar també al web municipal.​

Butlletí