El Parc Natural del Montseny posa en marxa un centre per a la recerca en ciències naturals

Font: Diputació de Barcelona

14/06/2019 - 11:44

 

El Parc Natural del Montseny disposa d’un centre per a la recerca i centre per a investigadors per a fer-hi estades i estudiar l’entorn de l’espai natural des de qualsevol vessant científica. Es tracta de l’Estació Biològica del Montseny, dos equipaments de la Diputació de Barcelona, un situat a Fontmartina, al municipi de Fogars de Montclús, i el segon, l’alberg del Puig, a Sant Marçal, gestionada per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO).

Els nous equipaments per a la recerca del Parc Natural del Montseny han estat presentats aquest 13 de juny pel diputat adjunt d’Espais Naturals en funcions, Jesús Calderer, el director del Parc Natural del Montseny, Lluís Martínez, i el president de l’Institut Català d’Ornitologia, Jordi Baucells, juntament amb altres persones del món científic, entre els quals l’investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Constantí Stefanescu, el biòleg de la UB i membre del GRENP (Grup de recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès) Albert Montori, i Daniel Guinart, biòleg del Parc Natural i coordinador del projecte Life Tritó del Montseny.

L’antic xalet forestal de Fontmartina és una edificació construïda als anys seixanta del segle passat pel Patronat de la Muntanya del Montseny, i que fins al 2009 va acollir les oficines del parc natural. Les obres de condicionament que s’hi ha realitzat han convertit aquest edifici en un centre per a la recerca i que disposa de sales de reunió i treball així com allotjament per pernoctació amb capacitat per a 14 persones, amb serveis de cuina totalment equipada, a més de connexió a internet.

El segon equipament és l’alberg del Puig, situat a Sant Marçal, a 1.090 metres d’altitud, que compta amb unes instal·lacions equipades per a fer-hi estades amb capacitat per a 12 persones, així com una sala per a grups de treball. Aquest edifici, ja havia funcionat com des de la dècada dels 90 com a alberg dedicat a estades a la recerca o a la formació i divulgació científiques.

La gestió d’aquests dos equipaments correspon a l’ICO, que assumeix les despeses d’explotació així com del seu manteniment. Des de la seva posada en servei a principis d’aquest any, en aquesta estació s’hi ha començat a realitzar diverses activitats amb la intenció de que la seva oferta de caire científic es vagi consolidant i ampliant a altres camps de l’estudi de les ciències naturals.

L’objectiu de l’estació es que aquest esdevingui un centre de referència en els camps de la recerca, la formació i divulgació del món de les ciències natals no només a Catalunya, sinó també en l’àmbit internacional.

Pel director del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, Lluís Martínez, «aquest és un projecte important destinat a la investigació i a la recerca per estudiosos de les ciències naturals. D’aquí la voluntat d’adequar aquest equipament per a que investigadors hi puguin fer estades de dies seguits, així com fer treballs de grup i d’investigació amb els equipaments necessaris. Aquest tema és molt important per a la gestió del Parc, ja que necessitem continuar amb el coneixement del medi natural a partir del treballs d’experts en diverses matèries. Aquest coneixement és mol important ja que és la raó principal de la gestió del Parc Natural, i també poder prendre les decisions més adequades».

També pel president de l’ICO, el biòleg i enginyer agrícola Jordi Baucells, aquesta va ser una aposta de l’entitat per tenir una seu física on realitzar treballs de recerca en l’àmbit dels ocells, «per això ens vam presentar a la convocatòria de la Diputació de Barcelona per gestionar aquests dos equipaments del Parc Natural del Montseny».

Segons Jordi Baucells «Aquí hi volem treballar en tres línies: una, fer els nostres propis recerca aquí al parc;  la segona, fer projectes de recerca i d’educació ambiental amb la participació ciutadana, especialment amb les persones que viuen al parc, ja sigui amb escoles, entitats d’educació ambiental o cases de turisme rural, implicats en el parc, i la tercera línia donar suport i oferir aquests recursos a entitats que col·laboren amb nosaltres com ara el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Granollers o el CREAF, així com amb altres entitats públiques i privades que fan recerca en l’àmbit de la natura».

El pla especial del parc del Montseny, aprovat el desembre de 2008, classifica Fontmartina com a dotació del parc li assigna un ús científic. D’acord amb aquesta determinació del Pla, en aquest centre s’hi ha executat obres de rehabilitació i adequació amb l’objectiu d’esdevenir un centre de promoció per a la recerca.


 

Relacionats

Acte
Acte
28/09/2024 - 00:00
Biblioteca Collserola Josep Miracle

Butlletí