L'Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter col·laboren per recuperar la connectivitat del riu Ter a l'entorn de la resclosa de la Pilastra

Font: Ajuntament de Girona

14/06/2019 - 11:39

L’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter han signat un conveni de col·laboració amb l’objectiu de recuperar la connectivitat del riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra, ubicada a Montfullà. Aquesta actuació es considera necessària i imprescindible per garantir un funcionament correcte i adequat de la sèquia Monar.

En el marc de l’acord, l’Ajuntament de Girona farà una aportació econòmica destinada a finançar part de les actuacions previstes, una quantitat que completarà una subvenció que l’Agència Catalana de l’Aigua ha atorgat al Consorci del Ter per a l’execució dels treballs.

La resclosa de la Pilastra té un problema de sedimentació i rebliment que cal resoldre per garantir-ne la funcionalitat i, a més, suposa un obstacle important per al pas dels peixos riu avall. Per aquest motiu, les actuacions que s’executaran preveuen realitzar un connector ictícola –una escala de peixos- que permeti el trànsit de les diferents espècies presents en aquest tram del riu Ter, facilitant-ne la propagació i la migració.

Per garantir la funcionalitat d’aquest dispositiu, es repararan les comportes de la sèquia Monar, cosa que permetrà garantir els cabals necessaris per al pas de peixos en èpoques de cabals mínims i, al mateix temps, assegurarà una quantitat d’aigua suficient per al reg de les hortes de Santa Eugènia.

“Aquesta és una actuació de molta rellevància per a la sèquia Monar: d’una banda, per garantir els usos tradicionals de reg amb la màxima qualitat possible per a la gent que té horts al llarg de la sèquia; i per l’altra, perquè ajudarà a garantir un òptim estat ecològic del tram entre la Pilastra i l’Onyar. La preservació de la qualitat ambiental dels nostres espais naturals és una prioritat, i amb aquesta obra fem un pas més important i que també ha de servir per donar exemple”, ha subratllat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Madrenas també ha destacat l’acord entre les diferents administracions per poder desenvolupar uns treballs on hi ha implicats tres ajuntaments de l’àrea urbana i el Consorci, i que portarà beneficis a la gestió de la sèquia des del punt de vista ambiental i social.

L’execució de les actuacions de la proposta, que es troba inclosa dins l’espai de Xarxa Natura 2000 “Riberes del Baix Ter”, la portarà a terme el Consorci del Ter. La zona on es fa l’actuació és l’illa de la Pilastra, un espai que gestiona el mateix Consorci del Ter gràcies a un conveni de custòdia.

La sèquia Monar transcorre des de Montfullà fins al riu Onyar passant per les deveses i les hortes de Salt i Santa Eugènia i actualment està dirigida per una comissió gestora de la qual formen part els ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó.



 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Girona finalitza les obres de reforma de la Central del Molí per convertir-la en la Casa de l’Aigua

Notícia

L’AMAP participa a Girona de la mobilització en defensa dels rius. Mig miler de persones assisteixen als actes en defensa dels rius Ter, Fluvià i Muga. 

Notícia

Es tracta d’unes accions que busquen fer front a l’escenari de sequera que viu la ciutat i tot Catalunya. Es limitaran els usos de les dutxes i el reg dels camps de futbol de gespa artificial a partir del 22 de gener

Butlletí