En 250 anys s'han extingit més plantes que mamífers, ocells i amfibis junts

Font: Xavier Duran. CCMA

13/06/2019 - 11:19
La flor de Jade (Strongylodon macrobotrys) és una de les moltes en perill d'extinció

La flor de Jade (Strongylodon macrobotrys) és una de les moltes en perill d'extinció

Un equip de botànics calcula que des del 1750 han desaparegut vora 600 espècies vegetals, una mitjana de 2,3 a l'any. La principal causa d'extinció és la destrucció dels hàbitats, sobretot la tala de boscos per obtenir fusta o per guanyar terres de conreu.

Vora 600 espècies de plantes s'han extingit en els darrers 250 anys. Són els càlculs exposats en un estudi publicat a la revista "Nature Ecology & Evolution".

Un equip dels Reials Jardins Botànics de Kew (Anglaterra), encapçalat per Aelys M. Humphreys, estima que el nombre d'espècies extingides és concretament de 571. Per arribar a aquesta xifra, han analitzat una base de dades elaborada als anys 80 que recollia les espècies vegetals desaparegudes des que el botànic suec Carl Linneo va publicar al seu "Species Planayrum", el 1753.

Per actualitzar la base de dades, els autors han fet servir la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades que elabora la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN). Però també han fet una revisió exhaustiva de la literatura científica i d'informes de camp.

Els investigadors han trobat quatre vegades més espècies extingides que les presents a la Llista Vermella. També han observat que algunes espècies donades per desaparegudes havien estat trobades posteriorment. 

Tot això fa que la xifra sigui aproximada, però no per això menys important: des del 1750, cada any s'han extingit, de mitjana, 2,3 espècies de plantes a l'any. Però també apunten que moltes espècies poden haver desaparegut abans de ser descobertes i classificades. Quan Linneo va fer el seu catàleg, es coneixien poc menys de sis mil espècies descrites científicament. Ara n'hi ha més de 300.000.

D'altra banda, també expliquen que algunes espècies que encara existeixen poden trobar-se sense possibilitats de reproducció, perquè només en queda un sexe o perquè els animals que n'escampen les llavors s'han extingit.
 

Més del doble que mamífers, ocells i amfibis junts

La xifra d'espècies vegetals desaparegudes és més del doble que la de mamífers, ocells i amfibis extingits junts. Això no ha de sorprendre, perquè el nombre d'espècies de mamífers no arriba a cinc mil i, d'ocells, se'n coneixen unes 10.000. Per tant, de plantes, n'hi ha moltes més i pot ser lògic que també en desapareguin més.

Però això és preocupant, segons els investigadors, primer perquè se li presta poca atenció i, segon, perquè, tal com expliquen els autors, "les extincions de plantes posen en perill altres organismes, ecosistemes i el benestar humà i han de ser ben enteses per una planificació efectiva de la conservació". La majoria de fàrmacs, siguin naturals o sintètics, estan inspirats en les plantes. La recerca de nous medicaments es fa sovint a partir de les propietats de les plantes.

La principal causa d'extinció és la destrucció dels hàbitats, sobretot la tala de boscos per obtenir fusta o per guanyar terres de conreu.

Quant als llocs, les regions on han desaparegut més espècies també són, lògicament, aquelles on hi ha més biodiversitat, amb clima tropical o mediterrani, i sobretot moltes illes. A Hawaii hi ha registrades 79 espècies desaparegudes, i a la província del Cap, a Sud-àfrica, se n'han extingit 37. Madagascar, el Brasil, Austràlia i l'Índia són altres països amb moltes espècies perdudes, si bé els autors matisen que moltes altres regions han estat poc estudiades.

En un informe presentat al maig, la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES) afirmava que al voltant d'un milió d'espècies animals i vegetals estan amenaçades i podrien extingir-se en poques dècades. Això significa més de la desena part del total d'espècies, conegudes o no, que es calcula que existeixen actualment. D'aquestes, més de la meitat -5,5 milions- serien insectes.


 

Relacionats

Butlletí