El Govern reduirà el plàstic d'un sol ús a les dependències i actes públics

12/06/2019 - 11:30

L’Executiu català ha acordat reduir la utilització d’envasos i productes de plàstic d’un sol ús –com coberts, plats, gots, tasses, palles de begudes, bastonets per remoure begudes i bastonets de globus–, en les dependències dels departaments i organismes del seu sector públic i en els actes que organitzen. Com a alternativa s’han d’utilitzar, de forma prioritària, productes reutilitzables de vidre o metall o bé fabricats amb altres materials com, per exemple, paper, fusta o plàstic compostable.

Queden exclosos de l’Acord els contractes de serveis d’àpats i restauració i els contractes de màquines de venda automàtica dels centres sanitaris i dels centres penitenciaris –on els òrgans de contractació, però, hauran d’aplicar els preceptes de la Guia d’ambientalització de menjadors col·lectius. Els productes per al consum propi del personal queden també exclosos. No obstant, es recomana que no es consumeixin al lloc de treball productes de plàstic d’un sol ús.

Regulació en la contractació

Alhora, es promourà la reducció dels productes d’usar i llençar mitjançant la contractació pública. D’aquesta manera, s’inclourà la prohibició de subministrar begudes en envasos de plàstic d’un sol ús o d’utilitzar envasos, coberts, plats, gots, bastonets o productes de plàstic similars d’un sol ús com a clàusula ambiental als plecs de clàusules o documents que regeixin les licitacions de contractes per als serveis d’àpats i restauració. En conseqüència, caldrà preveure, sempre que sigui possible, sistemes de distribució alternatius, com l’ús de gerres, assortidors o sistemes de dipòsit, devolució i retorn, o l’ús de productes de materials alternatius com vidre, metall, paper, fusta o plàstic compostable.

En els plecs de clàusules o documents que regeixin les licitacions de contractes de màquines de venda automàtica s’especificarà que no poden dispensar gots ni bastonets de plàstic d’un sol ús. Pel que fa a les begudes en envasos de plàstic d’un sol ús, es recomana que se’n restringeixi la venda a les màquines de venda automàtica i, en el cas de l’aigua, els envasos de plàstic d’un sol ús hauran de ser, prioritàriament, de gran capacitat, en un format superior o igual a un litre.

Més enllà de la normativa europea

Els departaments de la Generalitat i els ens i organismes del seu sector públic han de posar a disposició de les persones treballadores i visitants fonts d’aigua potable als centres de treball. En les reunions i actes públics que organitzin no s’ha de subministrar als participants ni als ponents begudes en envasos de plàstic d’un sol ús, ni productes plàstics que siguin d’un sol ús.

Amb aquest Acord, el Govern es vol anticipar a la transposició de la Directiva del Parlament Europeu i del Consell relativa a la reducció de l’impacte ambiental de determinats productes de plàstic que restringeix l’ús del plàstic d’un sol ús en una sèrie de productes. Amb l’Acord, la Generalitat va més enllà, fent obligatoris ja alguns dels aspectes que preveu la Directiva, contribuint així a la reducció de l'impacte ambiental dels plàstics d'un sol ús i millorant la sensibilització de la societat envers aquesta problemàtica.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
21/04/2024 - 11:00
Platja llarga de Vilanova i la Geltrú
Acte
06/04/2024 - 11:00
Club Marítim de Cubelles

Butlletí