Territori i Sostenibilitat destina més de 380.000 euros a protegir la qualitat del cel noctur

Font: Generalitat de Catalunya

21/05/2019 - 10:09
Cel nocturn del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Cel nocturn del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat ajuts per un import total de 382.836 euros a 20 ens locals catalans –19 ajuntaments i una entitat municipal descentralitzada– per a actuacions de millora de l’enllumenat exterior realitzades durant els anys 2016, 2017 i 2018, o que es realitzin aquest any en curs, d’un total de 33 sol·licituds de subvencions.

La convocatòria estava dotada inicialment amb 350.000 euros, import que permetia  subvencionar 17 de les 20 actuacions que complien tots els requisits de les bases reguladores i de la convocatòria. El Departament ha considerat necessari incrementar la dotació econòmica per poder subvencionar les tres actuacions restants, ja que totes es realitzen en zones d’especial protecció, on és prioritari corregir els efectes de la contaminació lumínica.

Prioritzant les zones d’especial protecció

Més de la meitat dels ens locals als quals s’ha concedit la subvenció estan situats en zones d’especial protecció, donat que formen part dels entorns del Parc Natural de la Serra de Montsant o de l’Observatori Astronòmic del Montsec. La resta ha sol·licitat subvencions per actuacions a realitzar en zones de protecció màxima (E1).

Amb aquestes actuacions d’adequació es preveu una reducció de la potència  mitjana de les instal·lacions del 60%; un estalvi en el consum d’energia i cost associat del 64% –ja que es passarà d’un consum actual de 754.000 kWh/any a un consum futur de 266.000 kWh/any–, i una reducció anual en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de 157 tones de CO2eq.

La millora ambiental de l’enllumenat no ve donada només per la disminució del consum energètic associat a la introducció de noves tecnologies, sinó també per l’adequació dels nivells lumínics a les necessitats de cada cas i per l’elecció del tipus de llum de menys impacte sobre l’entorn –llum carbassa–. Així doncs, en tractar-se d’actuacions d’adequació de l’enllumenat exterior que tenen impacte en zones protegides, s’ha subvencionat únicament les actuacions que compleixen els següents criteris:

·         Làmpades de vapor de sodi, LED PC-ambre –o característiques assimilables– o instal·lació de sistemes de filtratge de la radiació que permetin arribar a característiques equivalents.

·         Els llums han d’emetre cap al pla superior menys de l’1%.

·         La instal·lació nova ha de disposar de sistemes d’accionament i de regulació de flux lluminós i ha de complir els nivells d’il·luminació màxims que estableix la normativa vigent.

D’acord amb el procediment de concurrència competitiva, s’han concedit subvencions als següents ajuntaments: Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola (Bages); Saldes (Berguedà); l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà); Olot (Garrotxa); Àger, Artesa de Segre, Castelló de Farfanya, les Avellanes i Santa Linya, Ivars de Noguera, la Sentiu de Sió, Cubells (Noguera); Llimiana, Gavet de la Conca (Pallars Jussà); la Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, Torroja del Priorat, la Morera de Montsant (Priorat); i a l’Entitat municipal descentralitzada de l’Estartit (Baix Empordà).

Una amenaça ambiental
La contaminació lumínica és una amenaça ambiental planetària creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Les zones d’especial valor natural o astronòmic s’han de protegir envers la contaminació lumínica de manera específica, per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l’observació del firmament en les millors condicions.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, conscient d’aquest fet, prioritza les actuacions de millora de l’enllumenat a les zones classificades de màxima protecció segons el mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya. El 39% de la superfície de Catalunya està declarada de màxima protecció envers la contaminació lumínica amb caràcter general i, dintre d’aquesta, hi ha tres zones de protecció especial: l’Observatori Astronòmic del Montsec, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el municipi de Saldes.

A l’entorn d’aquestes zones d’especial protecció es crea una àrea –àrea d’influència– on l’enllumenat que s’hi instal·la és el de menor impacte sobre el medi. Donat que la contaminació lumínica és un fenomen que pot tenir efectes a llarga distància és necessari que aquesta àrea sigui el més àmplia possible.

Seguint amb el projecte de reducció de la contaminació lumínica i de conservació del patrimoni natural per fer front a la pèrdua de biodiversitat, al llarg del 2019 es preveu la declaració de zona protegida del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’ampliació, amb vuit municipis més, de la zona de protecció entorn del Parc Astronòmic del Montsec. Així mateix, s’estan duent a terme els estudis previs a l’entorn de les Muntanyes de Prades i al Parc Natural de l’Alt Pirineu. 


 

Relacionats

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Notícia
Se celebrarà del 22 al 28 d'abril

Més de 300 persones expertes en contaminació acústica es reuniran a Manresa el 24 i 25 d’abril per debatre alguns dels temes més rellevants que afecten el sector en el marc del congrés Acusticat

Notícia

Aquesta serà un dels reptes a debat al congrés ACUSTICAT, el gran punt de trobada de l’acústica catalana que se celebrarà els dies 24 i 25 d’abril a Manresa. Ja es pot consultar el programa.

Butlletí