La UAB estrena un abellar experimental per investigar per què moren les abelles

Font: UAB

14/05/2019 - 17:20

La UAB ha inaugurat el projecte UABee, un nou espai al campus de la UAB per a la demostració, l'ensenyament i la investigació sobre l'apicultura i la biologia de les abelles. Es tracta d'un abellar únic a Catalunya que permetrà dur a terme projectes d'investigació en col·laboració amb altres institucions per buscar una resposta al declivi de les poblacions d'abelles. La presentació s'ha fet aquest 14 de maig, a una setmana del Dia mundial de les abelles, el proper 20 de maig.

Les abelles tenen un paper fonamental en la naturalesa i en els cultius agrícoles a causa del seu paper crític en la pol·linització. No obstant això, la seva població s'ha vist seriosament amenaçada en els darrers anys a causa de múltiples factors, el que posa en perill, d'una manera especial, a les abelles domèstiques. Diversos organismes internacionals han alertat de les conseqüències de la disminució de la seva població i han recomanat diversos tipus d'iniciatives de foment i protecció de l'apicultura, tant en condicions rurals com urbanes.

La Universitat Autònoma de Barcelona ha presentat el projecte UABee, un abellar experimental per a la demostració (visites per entrar en contacte amb l'apicultura i la biologia de les abelles), l’ensenyament (cursos de formació per a universitaris i professionals del sector) i la investigació sobre l'apicultura i la biologia de les abelles. Es tracta d'un abellar experimental únic a Catalunya, i un dels pocs de tot Espanya, ja que actualment només n'hi ha un en funcionament a Còrdova i un altre en projecte a Osca. El colmenar de la UAB està constituït per 6 ruscs destinats a allotjar colònies estàndard i amb possibilitat de modificar la seva configuració segons l'activitat i la grandària de la colònia.

"UABee pretén donar una resposta a la qüestió de per què moren les abelles mitjançant projectes de recerca en col·laboració amb altres institucions, orientats especialment a l'estudi de la metabolòmica de les abelles, els processos químics que tenen lloc a l'interior de les cèl·lules dels seus organismes", explica Gerardo Caja, director del projecte.

L'orientació de l'abellar s'ha establert de manera que les abelles rebin una insolació adequada i que el vol d'entrada i sortida no es dirigeixi cap a zones freqüentades per personal aliè. Els ruscs estan situades sobre una bancada metàl·lica de superfície perforada i el tipus de tanca a utilitzar i la seva senyalització impediran l'accés accidental de persones o animals.

A l'abellar es duran a terme cursos d'introducció a l'apicultura per a principiants i per a personal veterinari, assignatures de producció agrícola i ramadera del Grau de Veterinària i del Màster de qualitat dels aliments d'origen animal de la UAB, treballs d'investigació sobre l’estudi del funcionament dels ruscs i proposta de paràmetres de registre de l'estat productiu i sanitari dels ruscs, investigació sobre el monitoratge de l'activitat del rusc mitjançant sensors de temperatura i d’activitat i la seva relació amb els valors climàtics (en col·laboració amb el Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics de la UAB, a l'Escola d'Enginyeria), així com propostes de col·laboració amb les Facultats de Farmàcia de la UB (estudis de flora melífera i màster en Apicultura Ecològica) amb la facultat de Física de la UB (estudis de sensors), així com amb el CREAF.

En el projecte UABee participa com a fundador l'empresa Granja San Francisco i està obert a la col·laboració amb altres empreses relacionades amb el sector alimentari, veterinari i social, que ja han manifestat la seva voluntat de col·laborar i donar suport a la iniciativa.


 

Relacionats

Notícia
Riera de Caldes

Riera de Caldes

La llista de fauna observada s'assembla a les de 2006 i 2007, els anys amb més diversitat de vertebrats a la riera de Caldes. Aquesta primera setmana de maig Joan Daranas va localitzar tres ànecs de collverd, tres polles d'aigua, dos bernats pescaires, tres rossinyols bords i dos teixidors "Remiz pendulinus". Tots envoltats d'una discoteca d'ocells de fins a 25 espècies i sota l'atenta mirada dels conills.

Entrevista

És sens dubte una de les veus més rellevant de la crisi actual. Fernando Valladares, Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha passat en unes setmanes a ser la veu més referenciada per fer arribar a la ciutadania, encara en shock per la pandèmia de COVID-19, la importància d ‘aturar la crisi ambiental i restablir l’equilibri de la natura per mantenir la nostra salut. Valladares té un discurs clar sobre la causa primordial d’aquesta crisi sanitaria, que no és una altra que la crisi global, i, sense alarmismes, ens indica que el que cal fer per protegir-nos és “deixar que la natura faci la seva feina”.

Notícia

Per fer front a la crisi provocada per la Covid-19, els 24 municipis de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, entre les quals hi ha Barcelona, reclamen a les administracions públiques que protegeixin la producció local i sostenible, els canals de distribució de proximitat i els teixits ciutadans comunitaris que permeten portar aliments als que més ho necessiten.

Butlletí