Els set barris de Sant Andreu elaboren el mapa sonor del districte

Font: Betevé

14/05/2019 - 10:00

L’edició del Calidoscopi 2019 vol apropar la ciència al veïnat de Sant Andreu. A través de diferents activitats celebrades al maig, els veïns dels set barris poden investigar i col·laborar en recerques sobre les olors, el canvi climàtic, els mosquits o els plàstics. Una de les activitats centrals d’aquesta edició és l’elaboració del mapa sonor del districte.

Com sona Sant Andreu?

Els veïns tenen la possibilitat de participar en l’enregistrament, la documentació i l’anotació dels sons que hi ha als carrers, les places i els parcs dels set barris que formen el districte. A través dels tallers d’atrapasons, es documenten com sonen els diferents espais i també quines percepcions transmeten els sons. Víctor Jiménez, de la cooperativa Bitlab, que col·labora en el projecte, explica que “d’aquesta manera els ciutadans poden fer un patrimoni dels sons més característics i emblemàtics del barri”.

A més, també s’han fet unes sessions per treballar les identitats sonores dels interiors d’equipaments del districte com ara l’Espai Jove Garcilaso o el Casal de Barri Can Portabella i conèixer els sons quotidians d’aquests indrets.

L’elaboració del mapa sonor

Els sons enregistrats serviran per elaborar tres continguts. D’una banda, en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la plataforma col·laborativa Freesound i Bitlab, es generarà un mapa sonor que permetrà navegar i accedir als sons dels set barris d’una manera interactiva a través d’un portal web. Aquestes gravacions també serviran per extreure, a traves de models matemàtics, els descriptors científics que permeten explicar com el cervell percep i interpreta els sons.

Finalment, dos artistes residents a la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats, Sara Fontan i Aalbers, generaran músiques per acompanyar aquests sons i crearan uns paisatges musicals i sonors per a cada barri.

Altres propostes de ciència ciutadana

L’elaboració d’aquest mapa sonor és una iniciativa sorgida a proposta dels equipaments i està comissionada per Elisabetta Broglio. Víctor Jiménez descriu que “en tot procés de ciència ciutadana es vol posar al centre la ciutadania i, per això, es vol desplegar diferents dinàmiques o tallers en els quals es puguin recollir les seves inquietuds”. A més, es tracta d’una prova pilot per estendre a la resta de districtes de la ciutat.

A més de crear el mapa sonor, el Calidoscopi 2019 apropa als veïns altres propostes científiques fins al 31 de maig. Més de 40 activitats que inclouen xerrades sobre la flora urbana i al·lèrgies, capturar olors, un taller sobre inundacions o un taller de mapatge de líquens.

Aquesta és la segona edició del Calidoscopi. L’any anterior va estar centrat en la relació entre literatura i territori.


 

Relacionats

Butlletí