Vuit Estats proposen dedicar un 25% del pressupost de la UE al canvi climàtic

Font: A.S. Monplaneta

10/05/2019 - 11:10

Vuit Estats membre de la Unió Europea han reclamat l'establiment d'un full de ruta ambiciós per lluitar contra el canvi climàtic i la inversió d'un 25% del pressupost comunitari per aconseguir els canvis necessaris per a complir amb escreix els Acords de París. Entre els objectius hi ha l'eliminació total de les emissions de gasos d'efecte hivernacle "com a molt tard" l'any 2050. El document, que ha estat signat per Dinamarca, Suècia, els Països Baixos, Luxemburg, Bèlgica, França, Portugal i Espanya, afirma que el pla pot anar "de la mà de la prosperitat" i, a més, "servir com a exemple per a altres països".

Aquesta declaració ha arribat just abans de la cimera de líders europeus que comença aquest dijous a la ciutat de Sibiu, a Romania, on es mirarà d'establir l'estratègia de la Unió Europea per als propers cinc anys, que poden ser decisius per al futur del projecte comunitari. Tot i el pes específic dels vuit països signants del document, però, la Unió Europea té 20 membres més, entre els quals alguns de molt importants com Alemanya, Itàlia i -si més no de moment- el Regne Unit. En aquest sentit, els vuit països impulsors de la declaració recorden que el canvi climàtic tindrà "implicacions molt profundes per al futur de la Humanitat" i que, de fet, els seus efectes ja s'estan notant. A més, també recorden que la ciutadania, especialment els més joves, s'està començant a mobilitzar fruit de la preocupació sobre el destí del planeta.

Distribució de les emissions de diòxid de nitrogen pel continent europeu | Agència Espacial Europea

Així, els Estats membre signants del document proposen, en línia amb el que ja va proposar la Comissió Europea el 2018, que un mínim d'un 25% del pressupost de la UE es dediqui a projectes que tinguin com a objectiu lluitar contra el canvi climàtic. És per això que volen influïr en el proper pla de pressupostos de la UE, que cobrirà el període 2021-2027 i introduir-hi algunes mesures com ara convertir la lluita contra el canvi climàtic en un element transversal dels criteris de despesa i, alhora, introduir com a "principi general" que la UE no financiï cap projecte pugui causar més emissions. Mirant fora de les fronteres europees, a més, els vuit països volen que, a la cimera del clima de les Nacions Unides del proper mes de setembre, la UE anunciï l'objectiu d'emissions zero per al 2050. El debat sobre aquestes propostes continuarà a la cimera de Sibiu i, probablement, durant una nova trobada el proper mes de juny, ja que la proximitat de la cimera de l'ONU fa imprescindible assolir una postura comuna entre els països de la Unió Europea.

Actualment,tot i que els Estats membres estan obligats a reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 20% de cara al 2020, i s'està plantejant actualitzar aquest objectiu a un 40% el 2030, molts dels membres de la UE no han posat en marxa mesures prou ambicioses per complir, si més no, la reducció establerta per a l'any vinent. Si alguns dels signants del document s'han compromès més enllà d'això -Suècia, espera assolir la neutralitat en emissions de carboni el 2045- altres Estats importants, com Alemanya, preocupada per la seva economia, i Polònia, que obté molta part de la seva energia dels combustibles fòssils, podrien ser un obstacle per a l'acceptació dels nous objectius.


 

Relacionats

Butlletí