El projecte 'Marviva-Upcycling the Oceans' recull 61 tones d'escombraries marines a Catalunya durant el 2018

Font: Generalitat de Catalunya

03/05/2019 - 11:01
Font: www.seeturtles.org

Font: www.seeturtles.org

Més de mil pescadors a Catalunya, al capdavant de 235 vaixells pesquers d'arrossegament, col·laboren per fer possible que les deixalles que recullen amb les seves xarxes acabin reciclades. Catorze ports catalans formen part d’aquest projecte, impulsat per l’Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes, i la Fundació Ecoalf

L'acumulació de residus al mar s'ha convertit en una de les principals amenaces de la biodiversitat marina. La costa catalana no és aliena a aquest problema i es troba també en una situació delicada. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), la Confraria de Pescadors del Port de Barcelona i l’Autoritat Portuària de Barcelona van engegar l’octubre de 2015 el projecte Marviva de recollida i caracterització de deixalles marines, gràcies a la motivació dels pescadors a participar-hi per posar sobre la taula el greu problema de les deixalles marines.

Font: Fundació EcoAlf

L'any 2017 s'hi van sumar 13 ports catalans més, a través del conveni “Marviva-Upcycling the Oceans”, de col·laboració entre l’ARC; Ecoembes; la Fundació Ecoalf; el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Ports de la Generalitat; i la Federació Catalana de Confraries de Pescadors. Van ser els de Cambrils, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Tarragona, Arenys de Mar, Vilanova i la Geltrú, Blanes, Llançà, Palamós, Port de la Selva i Roses. A través d’aquest conveni, es van voler recuperar els residus del fons de mars i oceans per transformar-los en matèria primera útil per a d’altres sectors, un fil de primera qualitat per fabricar teixits, alhora que es conscienciava la ciutadania de la gravetat del problema d'abandonar escombraries en els entorns naturals. Per a aquesta tasca es va comptar amb la col·laboració de més de mil pescadors catalans, al capdavant de 235 vaixells d'arrossegament, que han aconseguit traure dels fons marins, al llarg de l’any 2018, 60.930 kg d'escombraries, dels quals 35.116 kg corresponen a residus de plàstic.

Font: Fundació EcoAlf

De residu a roba o calçat

S'estima que, anualment, vuit milions de tones de plàstic arriben al mar, el 75% de les quals  acaba al fons, provocant greus conseqüències en els ecosistemes marins. El 80% de la contaminació marina prové de l'entorn terrestre, en la seva gran majoria, de residus abandonats per les persones. Per combatre aquestes desoladores xifres, "Upcycling the Oceans" va dissenyar un eficient cicle de reciclatge que comença amb la tasca dels pescadors. En el seu treball diari, s'ocupen de guardar els residus que recullen amb les xarxes per, un cop que arriben a port, dipositar-los als contenidors que el projecte els proporciona. A partir d'aquí, els residus es transporten, es classifiquen i es reciclen. En concret, el plàstic PET es tracta per convertir-lo en gransa que permet l'elaboració del fil amb el qual l'empresa de moda sostenible Ecoalf fabrica les peces tèxtils.

Des que el projecte va començar la seva activitat, el 2015, Ecoalf ha elaborat peces d'alta qualitat, amb les mateixes propietats tècniques i disseny que els productes no reciclats. El 2018, en concret, es van llançar les sabatilles Ocean Waste, fabricades a partir d'unes cinc ampolles de plàstic del fons de la Mediterrània.

Presentació de la mostra itinerant 'Mar viva' al Museu de la Mar de Sant Carles de la Ràpita / ECOEMBES - UPCYCLING THE OCEANS

El 86%, plàstics d’un sol ús

Josep Maria Tost, director de l’ARC, ha destacat aquest 30 d'abril a Sant Carles de la Ràpita (Montsià), que la iniciativa “no podria haver-se realitzat sense el compromís dels pescadors amb el projecte” i “gràcies a la tasca de caracterització de les escombraries marines trobades, que ens ha permès disposar de més coneixement sobre la composició i origen d'aquests residus”. Un coneixement que ha quedat reflectit en una exposició, que s’ha presentat aquest migdia al Museu de la Mar de l’Ebre de Sant Carles. Per a Tost, “aquesta és un una eina per donar a conèixer el greu problema de les escombraries marines i facilitar a la ciutadania algunes solucions de prevenció dels productes de plàstic d'un sol ús, que representen el 86% dels plàstics recollits en el projecte”.

El gerent de Reciclatge i Recollides Complementàries d'Ecoembes, Alberto Caldeiro, ha assenyalat: "com a organització ambiental que coordina el reciclatge d'envasos, des d’Ecoembes tenim un compromís amb el futur del nostre planeta. Per això, no podem mantenir-nos al marge davant d'una de les principals amenaces per a la biodiversitat marina: l'acumulació de residus a mars i oceans".

Per la seva banda, la directora de la Fundació Ecoalf, Irene Díez, ha explicat l’alt grau de satisfacció que té amb el projecte, detallant : “el 2015 vam arrencar a nou ports i, a dia d'avui, gràcies al compromís del sector pesquer, tenim una xarxa consolidada de gairebé 40 ports que fins ara ha recuperat més de 330 tones d'escombraries del fons del mar. El nostre objectiu no és només extreure les escombraries que està destrossant els ecosistemes marins sinó demostrar que és possible donar-los una segona vida convertint-los en productes d'alta qualitat i duradors”.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La nova planta de compostatge de la Mancomunitat completa el cicle de gestió dels residus orgànics amb recursos propis

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Notícia

La recollida selectiva arriba al 39,3 % de mitjana als municipis metropolitans. La recollida porta a porta i els contenidors intel·ligents fan augmentar la xifra 1,1 punts el darrer any.

Butlletí