Una nova plataforma aplegarà la informació sobre els hàbits energètics dels municipis metropolitans

Font: Federació de Municipis de Catalunya

25/04/2019 - 09:54

L'Observatori Metropolità de l'Energia monitoritzarà, en una primera fase, els indicadors de consum energètic d'onze municipis, amb més de 7.000 punts de subministrament elèctric. També està previst posar en marxa el Portal Energètic Ciutadà, un web d'accés obert dirigit a la ciutadania, per visibilitzar les polítiques que s'estan duent a terme, com les de pobresa energètica

L'AMB ha aprovat, per mitjà del Consell Metropolità, posar en marxa l'Observatori Metropolità de l'Energia: una plataforma digital innovadora, que aglutinarà informació dels sistemes de gestió energètica dels 36 municipis de l'àrea metropolitana, en un únic entorn de visualització i anàlisi conjunta de dades.

La nova plataforma, en una primera fase integrarà la informació energètica d'11 municipis metropolitans (Begues, Castellbisbal, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, el Papiol, Ripollet, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Torrelles de Llobregat): més de 7.000 punts de subministrament energètic, corresponents a més de 2.000 edificis i 3.500 quadres d'enllumenat. Des de l'aplicació es podrà accedir a dades de balanços, indicadors de consum i emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) a escala municipal, i de cadascun dels edificis i quadres.

Els municipis podran accedir-hi per comparar les bones pràctiques del seu parc d'edificis amb el de la resta de poblacions, així com dels indicadors globals d'eficiència energètica del conjunt de l'administració local. Aquestes funcionalitats fan de l'Observatori una iniciativa de comptabilitat energètica municipal vinculada a millorar la transparència pel que fa a les dades que els ciutadans poden consultar.

La primera fase del projecte garanteix l’adhesió dels ajuntaments i la construcció de l’arquitectura del sistema. En una fase posterior, es generaran els indicadors i es publicarà i difondrà el portal telemàtic.

Són 11 els municipis participants en aquesta fase del projecte. La resta de municipis metropolitans ja disposen d’algun tipus de sistema de comptabilitat i, per tant, es preveu que s’integrin a l’Observatori en un fase posterior, conjuntament amb els 11 municipis on actualment s’estan instal·lant els sistemes de comptabilitat energètica.


 

Relacionats

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Article

L'AMAP i AEOPAS llencen una campanya de sensibilització adreçada a la ciutadania per a promoure l'ús responsable de l'aigua a les llars.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí