50 científics i científiques explicaran perquè la ‘Realitat Climàtica és ja una Emergència Social’

01/04/2019 - 13:05

El dia 6 d’abril de 2019, 50 professionals experts en el canvi climàtic, explicaran des de la seva especialitat i expertesa, perquè la realitat climàtica és inequívocament, una emergència social. Ho faran a ‘Calàbria66’, al carrer de Calàbria 66 de Barcelona. L’esdeveniment, sense precedents a Catalunya, es transmetrà en streaming des de les 9 del matí fins passades les 9h. de la nit. Més de 12 hores ininterrompudes d’argumentacions.

El podreu veure aquí.  

Aquesta és la carta de convocatòria.

No cal que us parlem de l’emergència climàtica que estem vivint. Prou que ho sabeu. Ni de la inacció de la majoria dels dirigents polítics, tant nacionals com internacionals. Però, i les persones, en són conscients d’aquesta emergència?

És per aquest motiu que estem organitzant una jornada ‘Realitat Climàtica = Emergència Social’, en la qual nosaltres, científics/investigadors relacionats amb el clima, amb les causes i les conseqüències del canvi climàtic, puguem adreçar-nos a la ciutadania per explicar-los quina és la situació real, quin és el grau d’amenaça, com d’intensa és la necessitat d’actuar de manera immediata per garantir una societat sostenible i resilient.

En conseqüència, us demanem la vostra participació a títol individual, no pas en representació de cap institució. Pensem que, així, totes i tots podrem explicar allò que coneixem de cadascun dels nostres àmbits de treball amb total llibertat i sense estar condicionats pels posicionaments de les institucions on treballem.

Amb la col•laboració de SICOM, que retransmetria tot l’acte en streaming, es tractaria que expliquéssim davant la càmera tot allò que sabem i la gent necessita conèixer per exigir que els poders públics actuïn immediatament amb l’objectiu de preservar el futur. I també perquè ens deixin treballar des d’ara en favor de tota la ciutadania i del país: deixeu-nos fer!

Hem fet una reserva a l’Espai Públic Veïnal Calàbria 66. El dissabte 6 d’abril, tenim la Sala Polivalent a la nostra disposició matí i tarda, des de les 11 del matí fins a les 8 del vespre. Cadascú hauria de preparar una intervenció de 10/12 minuts, descriptiva/prepositiva del seu àmbit de coneixement. Caldrà emprar un llenguatge planer, directe i comprensible. Durant tot el dia, aniríem rellevant-nos a un ritme de 4 participants per hora. Al final del dia haurem construït un relat complert a disposició de tot el país.

SICOM editarà tants vídeos com intervencions fem per difondre’ls a la xarxa. També es crearà una llista de distribució a Youtube on hi haurà l’streaming i tots i cadascun dels vídeos, la qual cosa permetrà una difusió completa de l’esdeveniment i, alhora, una reproducció individual. Així, podrem fer arribar les nostres intervencions i les dels altres companys/es a qui considerem oportú, des dels municipis fins al Govern.

Us encoratgem a dir tot allò que sabem i cal que la ciutadania conegui. Ningú millor que nosaltres per informar objectivament les persones i aconseguir que la pressió de la ciència i la ciutadania plegades despertin els polítics i la Política en favor de totes i tots, ja i arreu.

Convocants:

Gabriel Borràs, Josep Cabayol, Javier Martín-Vide, Marta G. Rivera i Robert Savé


 

 

Categories: 

Relacionats

Article

El Prat acollirà al mes d’abril l’intercanvi juvenil del programa Erasmus+  Changing for the Climate,  en què durant vuit dies joves d’entre 17 i 30 anys de 5 països europeus compartiran coneixements i posaran en pràctica les estratègies que es duen a terme als seus llocs d’origen contra les causes del canvi climàtic.

Notícia

El nou mapa d’alta resolució de l’arbrat de Catalunya, elaborat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya  (ICGC) i el CREAF, permet determinar les variables biofísiques dels boscos catalans, com el carboni emmagatzemat, amb una resolució 2500 vegades més alta que els inventaris forestals tradicionals. Aquest coneixement profund suposa un salt qualitatiu en la planificació i gestió forestal, i es traduirà en el desenvolupament de polítiques més efectives, una millor prevenció dels incendis i el desenvolupament de projectes de caire mediambiental i d’ordenació més eficients.

Reportatge

Als Pirineus cada vegada hi ha menys disponibilitat d’aigua, es constaten canvis en la biodiversitat vegetal i animal, és evident que la línia del bosc ascendeix per establir-se en zones ocupades abans només per prats, i es viu una nova realitat social als petits nuclis i pobles. En aquest escenari, les glaceres són un paradigma innegable: l’augment de la temperatura els afecta de manera crítica.

Butlletí