Rewine, un projecte que posa a prova la reutilització de les ampolles de vi

Font: CCMA

13/03/2019 - 10:05

 

A Catalunya cada any es consumeixen 147 milions d'ampolles de vi però se'n recicla poc més de la meitat. És per això que neix una iniciativa amb l'objectiu de donar una passa més enllà: reutilitzar-les.

El projecte Rewine és una prova pilot que té l'objectiu de demostrar la possibilitat de reutilitzar les ampolles de vi, que suposaria reduir els costos econòmics i mediambientals de torna-les a fabricar. De moment, s'hi han adherit quatre cellers i una cinquantena de restaurants i botigues.

Les ampolles de vi que formen part del projecte porten una etiqueta.

La reutilització no és una tècnica nova, sinó que s'havia fet antigament. El projecte Rewine consisteix en què un cop consumit el vi, l'ampolla es retorna al celler, que la torna a omplir i la torna a vendre. Per Marta Beltran, directora de Rezero, una de les entitats impulsores, el que fa és "imitar el cicle de la natura perquè no es generen residus".

Les ampolles retornades es renten en una planta de Manresa, Vins Pravi, que ho porta fent des dels anys 60. Actualment són els únics en tota Catalunya i són els referents de la reutilització i l'ecologia.

La Màquina de la planta de Manresa que neteja les ampolles, única a Catalunya

El Joan, viticultor del celler TalComRaja, explica que tot i que s'havia fet abans tornar-ho a plantejar significa un esforç per part de tot el sector i dels consumidors.

Antigament tots estàvem acostumats, portàvem els envasos al supermercat i ens descomptaven l'envàs. Ara això ho hem perdut, i tornar-ho a conquerir és un esforç.

Els responsables del projecte saben que és un repte, però hi ha d'altres països com França o Àustria on aquest mateix model al sector del vi funciona. Beltran defensa que els beneficis que se n'extrauran són tan socials, com econòmics i mediambientals.

Per una banda, donem reposta a una demanda social cada vegada més gran de consumir sense generar residus i allargant la vida de l'ampolla evitem les emissions de CO2 que es concentren en la fabricació i s'estalvien recursos.

Per ara, els objectius d'aquesta prova pilot són demostrar que la reutilització és possible i viable. Esperen que després de testar-ho es pugui acabar normalitzant a tot Catalunya. Així ho afirma Beltran, que creu que no comencen "de zero" i que la prova pilot els permetrà "veure com es pot anar millorant".

De moment, es proposen recuperar en un any 100.000 ampolles dels 147 milions que es consumeixen a Catalunya, per tant, estalviar fins a 45 tones de residus.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Després d'implantar-la en polígons, s'estendrà a la resta del municipi per a residus orgànics i no reciclables

A la primavera s'inicia a Puigverd d'Agramunt i Ossó

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Els veïns i veïnes de Parets del Vallès ja poden demanar el servei de recollida de mobles a domicili a través de l’App Parets.

Butlletí