Nova guia: "Aliances Socio - Ambientals. Potenciant espais de relació en el tercer sector social i ambiental"

Font: Xarxa de Custòdia del Territori

03/02/2019 - 11:49

L’objectiu en el que s'emmarca aquesta guia és estrènyer la relació entre les feines realitzades pel tercer sector, assumint que el tercer sector ambiental i el tercer sector social no són 2 sectors independents entre si. Tot i tenir grans diferències (nombre d’entitats i voluntaris, volum pressupostari, etc.), ambdós sectors comparteixen una sèrie de valors i objectius consensuats, que fonamenten el seu caràcter no lucratiu, i que són un punt de partida en el camí per establir sinèrgies i aliances.

A la guia es detallen les principals característiques de cada sector i els punts en comú; es llisten possibles sinèrgies i aliances així com els beneficis d'aquestes col·laboracions; es descriuen 8 experiències de col·laboració socio-ambiental i s'ha elaborat un directori de projectes on hi ha participació socio ambiental que puguin servir d'inspiració per a nous projectes. A més hi trobareu diverses reflexions i recomanacions sobrecom integrar l'acció social i l'ambiental. 

La guia parteix de la base que a Catalunya hi ha una gran quantitat d’iniciatives socials que constitueixen un motor de progrés social, alhora que enriqueixen la nostra vida comunitària. Les organitzacions del tercer sector cívico-social que treballen amb l’objectiu de millorar la cohesió social i la qualitat de vida de les persones, generen ocupació i representen un element de re-equilibri i de solidaritat social. La flexibilitat, la proximitat a la problemàtica social i la capacitat per identificar i canalitzar les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, converteixen el tercer sector en un dels pilars bàsics per al desenvolupament social sostenible i la governança, estratègies indispensables per avançar vers una societat oberta, justa, equitativa, cohesionada i amb una forta consciència solidària. 

Complementàriament, les entitats del tercer sector ambiental catalanes treballen des de l’associacionisme i l’altruisme, realitzant una tasca, de vegades invisible, però d’una enorme transcendència per a la conservació de la natura i la millora del medi ambient. A través de projectes, d’accions d’incidència política, d’actuacions populars i col·lectives, entre d’altres, les entitats ambientals catalanes treballen en àmbits tan diversos i alhora rellevants com la recuperació d’espais naturals degradats, la conservació de la biodiversitat, la mobilitat sostenible i segura, la minimització dels residus o la millora de l’eficiència energètica. 

Es fa evident que la col·laboració entre els sectors social i ambiental ha de ser un dels pilars fonamentals per a construir una societat més justa, igualitària, inclusiva i sostenible. Aquestes col·laboracions, a més, permetran compartir projectes, mètodes de treball, arribar a públics diferents i, en general, incloure un discurs més inclusiu

Aquesta guia, doncs, vol ser un primer pas per obrir nous espais de treball conjunt entre els sectors social i ambiental.
Us podeu descarregar la guia aquí.
Aquesta guia s’ha realitzat en el marc del projecte “Programa per a l’enfortiment de les entitats de custòdia”, que ha rebut el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2023

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Article

Del 22 al 28 d'abril d'aquest 2024 se celebra a Catalunya la Setmana Sense Soroll que promou mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica, com ara la difusió, sensibilització i l’educació ambiental, amb l’objectiu de donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria.

Butlletí