La campanya de neteja de platges de 2018 de la Diputació de València tanca amb la recollida de més de 246 tones de residus

Font: Diputació de València

01/02/2019 - 12:50

La campanya de neteja i recollida de residus que desenvolupa cada any la Diputació de València ha tancat el 2018 amb un total de 246 tones de deixalles retirades de les platges de 15 municipis, una quantitat menor que les 585 tones de 2017 generades pels grans temporals. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i el cap del secció de Platges i Jardineria, Antonio Navarro, han aportat aquestes dades durant la reunió de balanç que han mantingut amb alcaldes, alcaldesses i tècnics dels municipis costaners que han participat al programa de la institució provincial.

Segons ha indicat el diputat Bort, “totes les platges incloses al programa de neteja i recollida de residus que du a terme la Diputació de la mà dels ajuntaments estan reconegudes i acreditades com a platges de qualitat amb diversos certificats, com el ‘Q’, la bandera blava o altres reconeixements de qualitat”.

Josep Bort ha explicat també que “la Diputació continuarà subvencionant aquest servei, perquè pensem que hem de continuar en la línia d’aquestes col·laboracions que són molt importants per als municipis més menuts perquè es tracta d’un servei amb un cost elevat per la maquinària necessària per al seu desenvolupament”.

El pressupost total durant l’exercici 2018 ha sigut de 363.000 euros i el preu públic de neteja de platges ha estat 0.197 euros el metre quadrat, més l’IVA. La Diputació de València s’ha fet càrrec del 88% del cost d’aquests treballs, mentre que els ajuntaments han aportat el 12%.

Les tasques han inclòs una superfície total de 474.000 metres quadrats de platja i 23,8 quilòmetres de costa. En quant als recursos humans, l’equip es conforma per 13 mecànics i conductors, 1 capatàs i 1 cap de secció. En aquest aspecte, el cap del servei, Antonio Navarro, ha subratllat que “enguany hem incorporat a la plantilla els 4 treballadors temporals com a treballadors fixes”.

La dotació de vehicles i maquinària s’ha vist reforçada per l’adquisició d’una nova màquina neteja platges amb una inversió de 60.000 euros. En conjunt, els operaris compten amb 17 tractors, 15 màquines neteja platges, 3 camions per al transport de residus, 4 furgonetes per al personal i 1 vehicle tot terreny.

Al 2018, el programa de neteja de platges de la Diputació s’ha desenvolupat al la zona nord als municipis de Puçol, el Puig de Santa Maria, La Pobla de Farnals, Massamagrell, Massalfassar, Foios i Meliana. Al sud, la campanya ha inclòs les platges de Mareny de Barraquetes, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar i Piles.

Els treballs de la campanya de neteja s’han realitzat durant tot l’any en quatre períodes. La campanya de primavera s’ha desenvolupat entre l’1 de març i el 31 de maig; la d’estiu, des de l’1 de juny fins el 30 de setembre; a la tardor, durant el mes de novembre; i la campanya d’hivern, entre l’1 de desembre i el 28 de febrer.

Per al 2019, el programa de neteja de platges comptarà amb un pressupost de 294.000 euros i una partida de 60.000 euros en inversions per a maquinària.

‘Per unes platges sostenibles 2018’ arriba a 800 persones
A l’encontre també s’han exposat els resultats de les activitats del cicle de sensibilització i conscienciació ambiental ‘Per unes platges sostenibles 2018’. La tercera edició d’aquests tallers es va realitzar a les platges de Puçol, Bellreguard i Gandia al mes de juliol de 2018 i va incloure distintes activitats pràctiques centrades en el valor ambiental dels ecosistemes costaners així com l’impacte del canvi climàtic i l’augment de les temperatures al litoral.

Segons ha indicat la tècnica de sostenibilitat, Ana Pastor González, un total de 800 persones han participat en aquestes activitats, entre les que s’inclouen 637 xiquetes i xiquets.


 

Categories: 
Municipis: 
País Valencià

Relacionats

Article

Un equip d’educació ambiental de l’Ajuntament informarà als mercats municipals dels barris on s’ha instal·lat el contenidor marró per a sensibilitzar la població del bon ús d’este servici habilitat per a la recollida de matèria orgànica. En total, es duran a terme setze accions informatives en el marc d’una campanya organitzada arran la implantació de la recollida selectiva dels residus de matèria orgànica que, de moment, dona cobertura a prop de 400.000 persones.

Article

Les dades apunten que la mitjana de consum de xiclet ronda els 3,5 quilos per habitant, dels quals un alt percentatge acaba formant part del paisatge. Cada xiclet que es tira al terra triga una mitjana de 5 anys en degradar-se i pot acumular al voltant de 50.000 gèrmen. Aquesta mesura pretén disminuir els costos de neteja per la retirada d’aquest residu dels carrers, així com eradicar focus d’insalubritat i mala imatge.

Article

“Guerra al plàstic” és el lema de la campanya de l'Ajuntament per promoure la compra de l'eco-caramel per a les Comparses d'aquest 2020. L'objectiu és conscienciar sobre la nova normativa i promoure l'ús d'aquest caramel embolicat amb un bioplàstic, un únic embolcall que es degrada molt més ràpidament en el medi i que per tant té un menor impacte ambiental. 

Butlletí