Comencen les obres per crear 72 nous horts urbans a Martorell

Font: Ajuntament de Martorell

23/01/2019 - 10:48

La segona setmana de gener han engegat les obres per crear la nova àrea d’horts urbans a l’Horta de La Vila promoguda per l’Ajuntament de Martorell. Els operaris desbrossaran el terreny, aplanaran, delimitaran i equiparan les parcel·les, i construiran els equipaments adjacents. És previst que els treballs estiguin enllestits a finals de febrer.

 

L’àrea d’horts d’ús lúdic i no comercial es farà en una franja de 8.000 metres quadrats delimitada pel riu Anoia i l’aparcament del Vapor. Part d’aquesta superfície -4.800 m2- es destinarà exclusivament a superfície cultivable, repartida en 72 parcel·les rectangulars de 66 metres quadrats cadascuna (5,50 m d’amplada i 12 de llargària). Completaran la superfície total els carrers que comunicaran les parcel·les i els espais per a ubicar 16 barraques, 2 àrees de descans i pícnic i les taules per fer planter.

Les primeres tasques consistiran en la col·locació dels cartells informatius i el desbrossat de la zona de malesa que encara resta. Els treballs continuaran amb el traçat i delimitació -amb fites d’acer- de les parcel·les d’horts urbans i dels carrers que hi accediran, que s’ompliran de sauló. També es construirà el subministrament hídric de les parcel·les, les 16 barraques per a les eines, 2 espais de pícnic i una taula de cultiu, el vallat exterior de tota la superfície i els dos accessos al recinte, com a accions més destacades. Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge de l’Ajuntament situa l’espai i les seves característiques:

 

La iniciativa dels horts urbans neix en el ple de juliol de 2016, quan es modifica l’àrea residencial estratègica de l’Horta de la Vila per a crear un gran espai protegit (un Parc Fluvial) al voltant de l’Anoia. Bargués explica que “s’inclou l’espai en la planificació i dibuix de la ferradura verda de muntanyes, espai fluvial i zones verdes que ha d’envoltar Martorell i que és un terç del terme municipal”. Referent al riu, destaca que “l’hem blindat i hem recuperat aquests terrenys, que abans estaven ocupats de manera il·legal, per al gaudi de tothom”.

 

Les parcel·les es cediran amb un dret d’ús de cinc anys improrrogables. Han tingut prioritat en la concessió les persones majors de 60 anys, les que es troben en situació de risc d’exclusió i les entitats, amb l’objectiu que esdevinguin un punt important de socialització.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Els horts urbans municipals, una iniciativa que compta amb el recolzament de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, funcionen ja a 43 municipis de les comarques de València. Amb aquesta xifra, el nombre de localitats que disposa d’horts socials municipals és quasi el doble dels 26 que hi havia al 2015, segons s’assenyala a l’estudi sobre el nivell d’implantació d’horts urbans que ha realitzat la institució provincial. 

Notícia

Es tracta del 1,3 dicloropropé,  prohibit perque allibera al medi ambient grans quantitats d'impureses policloradas conegudes i desconegudes, per possible risc de contaminació de les aigües subterrànies i risc per a les aus, els mamífers, els organismes aquàtics i altres organismes no objectiu del plaguicida.

Notícia

La UAB ha inaugurat el projecte UABee, un nou espai al campus de la UAB per a la demostració, l'ensenyament i la investigació sobre l'apicultura i la biologia de les abelles. Es tracta d'un abellar únic a Catalunya que permetrà dur a terme projectes d'investigació per buscar una resposta al declivi de les poblacions d'abelles.

Butlletí