Els centres de l'Agenda 21 escolar de Sant Feliu analitzen quant menjar es malbarata a les llars

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

12/01/2019 - 12:31

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2018, tretze centres de Sant Feliu que formen part de l'Agenda 21 escolar van participar en l'acció de sensibilització sobre el malbaratament alimentari. Així, durant aquestes jornades, els alumnes de primària i secundària, van fer un petit estudi amb la col·laboració de les seves famílies, per tal d'esbrinar la quantitat de menjar que es malbarata a les llars i prendre consciència de la problemàtica.

Entre les 894 famílies participants a l'estudi, la xifra malbaratada en els dos sopars analitzats ha estat de 74,92 kg. En aquest sentit, les restes de nevera són les que sumen més quantitat d'aliments malbarats, seguides del primer plat dels àpats. Això suposa una mitjana de 17,3 grams per família i àpat i, per tant, 12 kg de menjar per família i any.

Aquesta quantitat de menjar malbaratat en dos dies implica una petjada ecològica que es pot traduir en el conreu de més de 5 mil metres quadrats de sol, més de 29 mil litres d'aigua, 2.752 dutxes o 81 KW/h d'energia.

On es malbarata més?
A Catalunya, les llars representen un 58% del malbaratament, seguides dels supermercats i els bars i restaurants que suposen un 16% i 12%, respectivament. Per la seva banda, el comerç al detall suposa un 9%, el càtering un 4% i els mercats un 1%.

A escala global, un terç del menjar produït al món acaba a les escombraries i concretament a Catalunya es malbaraten 34,9 kg per persona i any: Un total de 262.471 tones que es tradueixen en una pèrdua econòmica 112 euros en malbaratament per habitant.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Arenys de Mar ha engegat una campanya de reducció del malbaratament alimentari als restaurants amb una iniciativa que vol normalitzar entre la població l'hàbit d'emportar-nos a casa el menjar i la beguda que no hem pogut consumir al restaurant i, alhora, facilitar bones pràctiques en el sector de la restauració.

Article

L’equipament és pioner perquè no s’ha de connectar a la xarxa elèctrica, sinó que utilitza energia solar mitjançant dotze plaques fotovoltaiques i divuit bateries. A més, no requereix connexió a la xarxa d’aigua, ni clavegueram ni telefonia perquè que compta amb dipòsits i tecnologia 4G, la qual cosa el converteix en un punt verd més econòmic, autònom i fàcilment transportable.

Article

Entre les propostes fetes pels alumnes hi ha consells per aprofitar el pa sec, com aprofitar les restes de pollastre per fer croquetes, idees per a fer batuts i fins i tot melmelada de pomes…

Butlletí