Els centres de l'Agenda 21 escolar de Sant Feliu analitzen quant menjar es malbarata a les llars

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

12/01/2019 - 12:31

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2018, tretze centres de Sant Feliu que formen part de l'Agenda 21 escolar van participar en l'acció de sensibilització sobre el malbaratament alimentari. Així, durant aquestes jornades, els alumnes de primària i secundària, van fer un petit estudi amb la col·laboració de les seves famílies, per tal d'esbrinar la quantitat de menjar que es malbarata a les llars i prendre consciència de la problemàtica.

Entre les 894 famílies participants a l'estudi, la xifra malbaratada en els dos sopars analitzats ha estat de 74,92 kg. En aquest sentit, les restes de nevera són les que sumen més quantitat d'aliments malbarats, seguides del primer plat dels àpats. Això suposa una mitjana de 17,3 grams per família i àpat i, per tant, 12 kg de menjar per família i any.

Aquesta quantitat de menjar malbaratat en dos dies implica una petjada ecològica que es pot traduir en el conreu de més de 5 mil metres quadrats de sol, més de 29 mil litres d'aigua, 2.752 dutxes o 81 KW/h d'energia.

On es malbarata més?
A Catalunya, les llars representen un 58% del malbaratament, seguides dels supermercats i els bars i restaurants que suposen un 16% i 12%, respectivament. Per la seva banda, el comerç al detall suposa un 9%, el càtering un 4% i els mercats un 1%.

A escala global, un terç del menjar produït al món acaba a les escombraries i concretament a Catalunya es malbaraten 34,9 kg per persona i any: Un total de 262.471 tones que es tradueixen en una pèrdua econòmica 112 euros en malbaratament per habitant.


 

Categories: 

Relacionats

Article

MENTALI es va posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de recuperar l’excedent alimentari  provinent de les cuines dels menjadors escolars i destinar-lo a població vulnerable mitjançant àpats nutritius i de qualitat. Des del punt de vista social, vol garantir la inclusió i promocionar la solidaritat comunitària.

Article

La Festa Major del barri de Sants de Barcelona ha engegat una prova pilot amb quatre comissions voluntàries d’un servei de recollida selectiva dels guarniments.

Article


 

Viladecans i Torrelles de Llobregat han donat un pas endavant decisiu en la lluita contra la contaminació per plàstics amb la implementació de mesures innovadores que podrien marcar un abans i un després a nivell europeu. En el marc del projecte ERIC, impulsat per Zero Waste Europe, aquests municipis catalans estan adoptant estratègies valentes per reduir dràsticament els residus plàstics.

Butlletí