L'Ajuntament de Cambrils impulsa un programa educatiu sobre reciclatge i economia circular

Font: Ajuntament de Cambrils

09/01/2019 - 19:52

L’Ajuntament de Cambrils, a través de Secomsa, ha tornat a engegar un programa educatiu per capgirar la visió de reciclatge, introduir els nous processos de producció basats en l’economia circular i fomentar la recuperació d’hàbits de consum sostenibles. L’activitat didàctica “Capgira, matèries de primera x productes excepcionals” ha arribat a les escoles i instituts del municipi per tercer curs consecutiu per generar reflexió i debat sobre conceptes com l’estalvi, l’aprofitament i la reutilització.

Les sessions van començar el novembre a l’Escola Cambrils i al Col·legi Vidal i Barraquer i van continuar el desembre a l’Escola Guillem Fortuny.  Els propers tallers es realitzaran el febrer a l’Escola la Bòbila i el març a l’Institut Mar de la Frau.

L’objectiu és explicar que la majoria de deixalles han deixat de ser simples residus per convertir-se en veritables matèries primeres que s’incorporen al cicle productiu permetent l’estalvi de recursos, aigua i energia en el seu procés de fabricació i convertint-se en productes excepcionals. En aquest escenari, cada cop prenen més rellevància les pràctiques de consum basades en la col·laboració, els productes de segona mà, l’intercanvi, els serveis compartits, la reparació, la creació i l’autoproducció en l’àmbit domèstic, entre altres.

L’activitat, ideada pel biòleg i ambientòleg Anton Aymemí, vol decantar el centre de gravetat cap als productes que podem fer amb les matèries primeres provinents de residus i aprofitar els elements de sorpresa, motivació, innovació i excepcionalitat que ofereixen. Es tracta d’incorporar històries d’innovació a l’educació, generar emocions i reacció, i d’aquesta manera aconseguir major complicitat a l’hora de millorar la recollida selectiva.

Les sessions s’estructuren en quatre parts. En la primera s’introdueixen els cicles de la matèria, aigua i energia mitjançant una dinàmica amb cordes. La segona consisteix en un joc que s’inicia amb la història de quatre productes que permeten entendre l’ús dels residus com a matèries primeres. Posteriorment, l’alumnat, dividit en grups, ha d’esbrinar de quins residus estan fets diferents productes quotidians. La tercera etapa de l’activitat és la projecció d’un vídeo amb el testimoni d’alguns dissenyadors de productes. Finalment, l’activitat pot continuar a càrrec del mateix professorat dels centres educatius amb recursos complementaris i un concurs.


 

Relacionats

Notícia
Foto: Radio Capital

Foto: Radio Capital

El Consell dels Joves decideix realitzar una jornada de recollida de deixalles/plàstics a les platges. Aquesta va ser la proposta més votada el passat més de febrer. La intenció és fer aquesta neteja de platges un cop acabada la temporada d’estiu. La Jornada estarà coordinada per les àrees de Medi Ambient i Joventut de l’Ajuntament de Palafrugell, dins d’unes Jornades de Medi Ambient de conscienciació que englobarà altres accions.

Notícia

Breda incorpora un agent ambiental, una figura amb la funció de col·laborar amb els serveis municipals relacionats amb la recollida porta a porta i la gestió dels residus. Aquest agent forma part de la xarxa de vigilància ambiental creada pel Consell Comarcal de la Selva amb l’objectiu de donar suport i millorar l’ús i el funcionament dels serveis mediambientals que gestiona l’ens comarcal.

Notícia

El passat 8 i 9 de febrer, el municipi de Deltebre ha celebrat dues sessions matinals de neteja de les platges del municipi. En total, han estat més de 500 les persones que de manera desinteressada han participat i han permès recollir al voltant de 300 sacs (3.000kg) amb residus de les platges com a conseqüència del pas del temporal Glòria per Deltebre.

Butlletí