Ciutat Jardí i Vila Montcada, barris de Lleida, disparen els seus índexs de reciclatge fins al 83%

Font: Ajuntament de Lleida

09/01/2019 - 10:09
Imatge de la campanya informativa del nou model de recollida

Imatge de la campanya informativa del nou model de recollida

Els barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada gairebé han triplicat els seus índexs de reciclatge gràcies al nou sistema de recollida porta a porta, que es va implantar a principis de novembre. Gràcies a la complicitat dels veïns i veïnes que s’hi han sumat de forma molt majoritària, després d’una mica més d’un mes de funcionament del nou servei, ja es reciclen un 83,6% dels residus que es produeixen, un resultat molt millor del previst. El nivell de reciclatge anterior en aquesta zona, rondava el 32%.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha qualificat aquests resultats “d’èxit espectacular” i ha destacat que avalen l’aposta que ha fet la Paeria amb aquesta prova pilot a dos barris per millorar el reciclatge a la ciutat mitjançant el sistema porta a porta. El paer en cap ha agraït “la complicitat del veïnat, que s’està implicant en aquesta tasca col·lectiva per fer una ciutat millor i cuidar el nostre medi ambient”. La millora del reciclatge de residus a la ciutat és un aspecte més de la revolució verda que està impulsant l’Ajuntament a Lleida durant aquest mandat.

L’increment més important s’ha produït en la recuperació dels residus orgànics. Fins ara, amb el sistema de contenidors al carrer, en aquests barris la fracció orgànica separada suposava només un 2,5% del total de residus obtinguts. Amb el sistema porta a porta els residus orgànics han passat a ser un 58% del total.

Aquesta millora evident del reciclatge té una traducció directa en la reducció dels residus de la fracció resta, que van a parar a l’abocador i que tenen uns majors costos, tant d’impacte ecològic com econòmics, pel preu del seu processament, que augmentarà fortament en els pròxims anys. En el mateix període, aquests residus sense destriar han passat de suposar un 68% a un 16,3% del total de residus, reduint-se així en tres quartes parts.

En la resta de fraccions es detecten menys canvis. La fracció multiproducte (que integra en una sola bossa els residus que de paper i envasos que anaven als contenidors blaus i grocs) ha vist augmentar en una mica més de dos punts el seu reciclatge, que passa del 16,5 al 18,8%, mentre que la fracció de vidre pateix una reducció que no es considera significativa, per motius estacionals.

En total, s’han repartit 1.114 kits domiciliaris de recollida i 15 comercials, un 87% del total.

Ampliació d’informació i enquestes al veïnat
El nivell d’incidències detectat durant aquest primer mes ha estat molt baix, amb alguns errors en els dies que s’havien de treure cada fracció o en l’ús del cubell de la fracció orgànica. Per tal d’aclarir alguns dubtes i millorar encara més la recollida, l’àrea municipal de Medi Ambient ha editat un fulletó amb consells per una millor utilització del kit porta a porta.

Alguns dels consells són no fer anar el cubell petit airejat per treure els residus orgànics al carrer, sinó el cubell gran; treure el multiproducte, el rebuig i els residus sanitaris amb les bosses apropiades i sense cubell; plegar les capses i envasos abans de posar-los a la bossa; trucar al 900 10 20 42 per demanar més bosses o un cubell nou si és necessari; tenir en compte els dies i hores de recollida de cada fracció; i recordar qüestions com que l’orgànica també inclou les restes de jardineria o que les ampolles i envasos de vidre encara es llencen en contenidors al carrer. S’adjunta fulletó

L’Ajuntament durà a terme pròximament enquestes de satisfacció per valorar l’opinió dels usuaris sobre el nou sistema i els aspectes que puguin ser millorats. També està previst fer una reunió presencial per informar del funcionament del model a tots els veïns i veïnes interessats. 


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El nou sistema inclou la implantació del sistema porta a porta de recollida de residus, la implantació d'una recollida específica per a grans productors (establiments comercials) a partir del 2020, també amb el model Porta a Porta; el dimensionat adequat i renovació de maquinària dels serveis de recollida de residus i neteja viària i la dotació a totes les localitzacions de contenidors del mateix disseny i de les 5 fraccions de residus.

Article

Després d’haver passat quatre mesos des de la implantació del projecte pilot Porta a Porta, el balanç general és molt positiu. Les fraccions de reciclatge l’any passat en les mateixes dates i en els mateixos pobles se situaven entorn d’un 13% i actualment s’han multiplicat les fraccions per cinc, en arreplegar quasi un 70% de brossa reciclada.

Article

Abans d'acabar l'any es posarà en marxa a Vilanova i la Geltrú un nou servei de recollida porta a porta de les restes orgàniques que generen establiments comercials i de restauració. Aquesta iniciativa es complementarà amb d'altres accions de millora del servei de recollida de deixalles i voluminosos atenent les demandes de la ciutadania en relació a l'estat de l'espai públic. En la compareixença setmanal del Govern municipal, l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras ha parlat del conjunt de millores en el servei de recollida de deixalles així com també de l'ampliació dels horaris del servei de bus nocturn que connecta l'hospital de Sant Camil, amb VNG i altres localitats de la comarca, que ahir dilluns va entrar en funcionament.

Butlletí