Calaf acull experiències sobre nous models de menjadors escolars ecològics i de proximitat

Font: Ajuntament de Calaf

05/11/2018 - 22:47

El passat 27 d'octubre el Casal de Calaf va acollir una xerrada sobre menjadors escolars ecològics i de proximitat. El públic assistent va poder escoltar l'experiència dels membres de la cooperativa Doble Via, Gabor Smit i David Martínez, una cooperativa que gestiona diferents menjadors escolars amb uns criteris ecològics i de compra de productes de proximitat i del tècnic de l'Ajuntament de Navàs, Jordi Almiñana.

Gabor Smit va començar donant una visió panoràmica sobre l'estat dels menjadors escolars a Catalunya, un servei que afirma "corre el perill de caure en mans de grans empreses que es mouen per uns criteris que no afavoreixen l'alimentació saludable i el desenvolupament territorial", en aquest sentit va denunciar l'excés d'utilització d'aliments de poca qualitat i congelats en els menús dels centres educatius. Per altra banda va apuntar a la necessitat d'introduir els aliments de temporada als menús per tal de reduir la seva petjada ecològica. Alhora va explicar el seu model a l'hora de realitzar les compres als productors, en el que s'estableix una relació de proximitat i confiança que dóna com a resultats unes relacions econòmiques més justes per totes les parts que acaba repercutint favorablement en l'economia del territori.

David Martínez va posar l'èmfasi en els beneficis que comporta la gestió cooperativa dels menjadors escolars, aconseguir l'apoderament i la implicació de cuineres i monitores en el funcionament del menjador escolar va afirmar "ajuda que aquest sigui un espai educatiu i pedagògic més". Va destacar la importància que poden tenir les hores de menjador escolar i va recordar que "ocupen gairebé un terç del temps que els nens i nenes passen a l'escola". En la seva exposició va detallar algunes eines que els han ajudat a implicar els diferents agents que participen d'un menjador escolar. També va afirmar que és necessari que els nens i nenes s'impliquin en el menjador escolar per tal de millorar el seu funcionament i la seva capacitat educativa. Per altra banda Martínez es va mostrar molt crític amb la jerarquització en la presa de decisions que hi ha dins d'aquests serveis.

Per últim el tècnic de sobirania alimentària de l'Ajuntament de Navàs, Jordi Almiñana, va explicar quines accions s'han emprès des del programa Navàs SA que impulsa l'Ajuntament d'aquest municipi, un programa que busca dinamitzar i difondre el sector agroecològic del municipi. Entre les accions empreses, va centrar la seva atenció en les facilitats i dificultats que van trobar a l'intentar introduir els menjadors ecològics i de proximitat als centres educatius del municipi.

Posteriorment, en el torn de preguntes, es va poder establir un diàleg amb molta participació entre el públic i els ponents on es va posar sobre la taula els beneficis que podria comportar introduir aquest model de menjadors escolars als centres de l'Alta Segarra.

La xerrada va ser promoguda per l'Ajuntament de Calaf i la Mancomunitat de l'Alta Segarra, amb els serveis tècnics de l'Arada, el suport de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i finançada per la Diputació de Barcelona.


 

Relacionats

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Article

La Universitat de Barcelona promou la mobilitat sostenible entre els seus treballadors i treballadores durant els desplaçaments laborals, gràcies a la Flota UBici, una iniciativa reconeguda com a una de les Bones idees per canviar el món de 2022. Voleu conèixer tots els detalls?

Butlletí