Manresa prepara una ordenança per obligar els ciutadans a separar la brossa

Font: Regió7

05/11/2018 - 11:22
 Una ciutadana llançant la brossa. arxiu/abel gallardo

Una ciutadana llançant la brossa. arxiu/abel gallardo

Obligar els ciutadans a separar selectivament els residus que generen és una de les accions en què treballa l'Ajuntament de Manresa per a un futur proper. La voluntat és implantar un sistema de pagament per generació de residus, i no descarta sancionar qui no recicli bé. Ho va confirmar ahir el regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta, que va presentar l'esborrany del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC). El consistori vol aprovar el document el primer trimestre de l'any vinent.

Es tracta d'un pla que conté les accions que es duran a terme a Manresa per superar –«i no només complir»– els objectius establerts per la Unió Europea en matèria de contaminació, que obliguen els municipis adherits al Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia a reduir les emissions de CO2 un 40% el 2030. Manresa es va adherir a aquest pacte el 21 d'abril del 2016. És per això que l'equip de govern treballa des de fa temps en la redacció d'aquest document que ha de marcar les línies a seguir fins al 2030.

Segons Serracanta, «treballem amb la resta de grups municipals perquè volem aprovar el pla amb la unanimitat de la corporació municipal». La idea és disposar del document definitiu el primer trimestre del 2019 i aprovar-lo llavors.


Cap a l'eficiència energètica
El PAESC, també anomenat Pla Clima de Manresa, s'emmarca en la necessitat de reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle a través de l'ús eficient de l'energia i també en la necessitat dels municipis d'adaptar-se a l'impacte del canvi climàtic. El document que redacta l'Ajuntament diferencia entre dos àmbits d'actuació: els programes de mitigació i els d'adaptació. Entre aquests últims trobem les accions que prioritzen la prevenció, el reciclatge i la separació de residus com a estratègies per reduir les emissions de gasos.

En aquesta línia, l'Ajuntament vol que cada ciutadà pagui segons els residus que genera, i no renuncia a imposar sancions en cas que sigui necessari. Tot i això, és un projecte encara molt verd: «Ha de ser un sistema molt avançat tecnològicament. Ha de garantir que el consistori pugui comprovar realment com recicla cada ciutadà», va valorar el regidor. Algunes de les opcions que es valoren són l'ús de bosses xipades, de targetes personalitzades per obrir els contenidors, o d'un control personal de la brossa generada. No n'hi ha cap de confirmada, però.


Nou punt de càrrega d'elèctrics
El pla disposa d'un programa per afavorir els mitjans de transport més sostenibles, que inclou fomentar l'ús del vehicle elèctric. Per dur-ho a terme, una de les accions és ampliar la xarxa de punts de càrrega públics que hi ha a la ciutat. Serracanta va avançar que l'Ajuntament ha demanat una subvenció a l'Institut Català d'Energia per instal·lar un punt de càrrega ràpida al polígon industrial dels Trullols. Se sumaria al que ja hi ha al costat de l'UPC.

El consistori vol, també, fomentar la instal·lació de mòduls fotovoltaics per a autoconsum en llars privades, naus industrials o equipaments municipals.


 

Relacionats

Notícia
Foto: Regió 7

Foto: Regió 7

El ple de l’Ajuntament de Manresa va permetre conèixer més sobre el nou model de gestió de residus que s’aplicarà a la ciutat. La deixalleria tindrà un taller per reparar electrodomèstics i mobles -amb la pretensió que tinguin una segona vida-

Notícia

La iniciativa té l’objectiu de coresponsabilitzar la ciutadania en la cura de l’espai comú. Cada dia es recullen a Manresa tres camions plens de residus voluminosos, només un 13% dels quals s’han concertat prèviament a través del 010. Aquest dimecres al matí, s’ha presentat la campanya —que inclou la sortida al carrer d’agents cívics— al pati de l’Anònima, on s’ha muntat una estructura que dibuixa un 010 amb residus per tal de sensibilitzar sobre la importància de concertar la recollida de voluminosos.

Acte
01/07/2021 - 18:00
Virtual_Plataforma Zoom

Butlletí