L'evolució està a tot arreu. Nou llibre sobre Evolució Humana de Jeroen van den Bergh

Font: ICTA-UAB

02/11/2018 - 12:42

Human Evolution Beyond Biology and Culture: Evolutionary Social, Environmental and Policy Sciences (Cambridge University Press, octubre 2018) és un nou llibre escrit per Jeroen van den Bergh, professor d'investigació ICREA a l'ICTA-UAB, en què s'ofereix una completa descripció del pensament evolutiu en les ciències socials, ambientals i polítiques, alhora que estableix ponts amb l'àmbit de la biologia.

Tant la selecció natural com la cultural han tingut un paper important en la configuració de l'evolució humana. Tenint en compte que el canvi cultural pot considerar-se com evolutiu, el procés de coevolució genètic-cultural és operatiu. L'estudi de l'evolució humana, en el passat, present i futur, per tant, no es limita només a la biologia. Una comprensió inclusiva de l'evolució humana es basa en integrar els coneixements existents sobre l'evolució cultural, econòmica i tecnològica amb elements rellevants de la biologia evolutiva. Així mateix, cal afegir a aquest plantejament les causes i efectes immediats de les cultures, ja que es tracta de qüestions que estan a l'avantguarda de les ciències socials com l'antropologia, l'economia, la geografia i els estudis d'innovació. Aquest llibre posa el focus en els debats sobre alguns dels temes als quals s'ha aplicat aquest pensament evolutiu generalitzat i estès, com ara les arts, el cervell, el canvi climàtic, la cuina, la criminalitat, el medi ambient, la filosofia, el futurisme, les qüestions de gènere, els processos grupals, l'humor, la dinàmica industrial, les institucions, els idiomes, la medicina, la música, la psicologia, les polítiques públiques, la religió, el sexe, la sociabilitat i els esports.

El llibre aborda les preocupacions dels escèptics i els crítics amb els enfocaments evolutius de les ciències socials, aclarint que l'evolució genètica i no genètica comparteixen moltes similituds, el que justifica el terme evolució, alhora que difereixen en aspectes importants. Així mateix, presenta el material de manera accessible, sense massa tecnicismes, utilitzant un "format de caixa" per abordar temes específics i explicacions detallades. Els lectors podran trobar relats concisos tant del pensament evolutiu generalitzat com de la biologia evolutiva, inclosos tractaments no tècnics de temes avançats.

El llibre inclou 16 capítols repartits en cinc parts que ofereixen una visió completa dels temes que han estat abordats des d'un angle evolutiu, des d'un punt de vista de les ciències socials. La Part I tracta sobre l'evolució generalitzada, discutint, entre d'altres, la seva filosofia, la recepció en les ciències socials i la rellevància per a assumptes pràctics i polítiques públiques. La Part II proporciona una breu història de la biologia evolutiva i identifica els principals avenços recents en aquest àmbit. En la Part III estableix un pont entre la biologia i les ciències socials, que aborda l'evolució del comportament social en els animals i els éssers humans, així com la dinàmica dels grups socials. La Part IV constitueix el nucli del llibre i presta atenció al pensament evolutiu en sociologia, antropologia, economia, teories de l'organització i estudis d'innovació tecnològica. A la Part V, Jeroen van den Bergh replanteja la història humana biològica, cultural i industrial-tecnològica des d'un angle evolutiu. Finalment, a la Part VI presenta idees sobre les polítiques motivades per consideracions evolutives genètic-culturals, amb aplicacions a estudis ambientals i climàtics, i considerant el futur llunyà. El llibre està dirigit a un ampli nombre de lectors, des d’acadèmics de les ciències naturals a socials, fins al públic general.

El Prof. Jeroen van den Bergh explica que "el pensament evolutiu pot aportar idees noves i fonamentals a les ciències socials al connectar-les amb les explicacions més recents" i afegeix que "per comprendre l'abast potencial del pensament evolutiu, hem d'apreciar i aprendre de la seva rica història de la biologia". L'argument principal del seu llibre és que en utilitzar el pensament evolutiu, podrem abordar millor una varietat de temes sobre polítiques públiques en la interrelació dels sistemes econòmics, tecnològics, socials i ambientals.

Jeroen C.J.M. van den Bergh (2018). Human Evolution Beyond Biology and Culture: Evolutionary Social, Environmental and Policy Sciences. Cambridge University Press, Cambridge, UK.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Butlletí