Avià aprova un POUM revolucionari que permetrà que les plaques solars cobreixin teulades i façanes

Font: Nació Digital

31/10/2018 - 11:10
Plaques solars. | Adrià Costa

Plaques solars. | Adrià Costa

Avià ha aprovat aquest 29 d'octubre en ple municipal una modificació del POUM que permetrà que les plaques solars que s'instal·lin al poble cobreixin, si així ho desitgen els respectius propietaris, bona part de la teulada i la façana dels habitatges. La mesura serà d'aplicació a gairebé totes les cases del nucli urbà, masies i habitatges del centre històric. La mesura, pionera a tot l'Estat, queda ara pendent de l'aprovació final per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central.

El plenari, format per l'equip de govern (Som Avià i ERC) i CiU, a l'oposició, ha aprovat la mesura per unanimitat. L'objectiu és, segons el regidor de Medi Ambient Josep Subirana, "intentar que tothom posi plaques solars" i "convertir-lo en el poble amb més plaques solars de Catalunya". Les restriccions que contempla aquesta novedosa modificació del POUM es limiten a una dotzena de cases del poble que estan catalogades com a edificis d'interès especial.

Una altra de les característiques dels canvis que s'introdueixen al POUM d'Avià és que urbanísticament es permetrà l'aïllament exterior de façanes i mitgeres a partir del primer pis, així com modificar obertures per aprofitar la radiació solar quan calgui. 

"Molts plans urbanístics municipals impedeixen moltes qüestions d'aquest tipus. Aquí hem fet un favor a la sostenibilitat, perquè la gent pugui ser lliure de posar plaques i d'aïllar", ha assenyalat el regidor Josep Subirana. En aquest sentit, ha assegurat que la iniciativa és "revolucionària". La modificació del POUM d'Avià és pionera a l'estat espanyol i "permet la implantació de la llei del canvi climàtic amb garanties, afavorint la sobirania energètica i autoconsum dels ciutadans", ha indicat. 

La modificació s’ha negociat amb els diferents departaments de la Generalitat que, finalment, han emès un informe favorable sobre aquesta modificació. L'aprovació final de la modificació del POUM d'Avià, dependrà de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central. Des de l'Ajuntament d'Avià, s'espera que, havent aconseguit els informes favorables de tots els departaments de l'executiu català, els serveis territorials d'Urbanisme de la regió central no hi posin pegues.  

Segons la nova normativa d'Avià, a les façanes, "les plaques solars seran preferiblement elements composats com si fossin obertures o superfícies de forma regular que s’integrin amb la composició general, podent tenir aspecte de material diferent als tradicionals si la seva missió és aprofitar l’energia solar". Podran ocupar el 100% de la superfície opaca de façana tenint cura de la composició, que sigui ordenada i la integració amb les obertures vidriades, però s'hauran d'amagar els elements tècnics que es puguin necessitar, com cables o tubs.

"Serà necessària la presentació de la documentació gràfica corresponent per justificar aquest punt, bé en forma de plànols de façana, o seccions o fotomuntatges de l’aspecte proposat", tal com indica la documentació relativa a la modificació del pla urbanístic que s'ha acordat.

A les teulades, es podrà ocupar tota la coberta. Es podrà variar i augmentar el pendent de la coberta per millorar l’angle d'incidència solar i així el rendiment dels captadors, sempre que es tracti d’edificis aïllats i el volum final sigui igual o inferior al volum que es podria fer seguint la normativa existent i el pendent del 30‐33%. En el cas del nucli antic, en les edificacions alineada al vial, no es podrà modificar el pendent. 

A les masies inventariades dins del sòl urbà i les inventariades com a habitatges preexistents en sòl no urbà, es podran col∙locar plaques solars sobre les cobertes existents fins a arribar a ocupar la totalitat de la seva superfície si es creu adient. Aquestes plaques han de ser coplanars als vessants de la teulada. 

Ordenances favorables a la sostenibilitat
El plenari d'Avià també ha aprovat, aquest 29 d'octubre, per unanimitat la reducció de l’IBI un 50% durant 10 anys i fins a 1.000 euros de bonificació per a tots els habitatges que instal·lin panells solars fotovoltaics amb potència superior a 1,5 KWh.  Aquesta mesura, s'afegeix als 1.000 euros que els avianesos poden sol·licitar quan instal·len plaques solars o en promoure la sostenibilitat energètica a partir d'altres mesures com la instal·lació de sistemes de biomassa, geotèrmia, aerotèrmica o aïllaments, entre altres. 
 
Amb aquestes mesures, l'Ajuntament d'Avià considera que elimina traves importants a l’estalvi energètic i a l’autoproducció d’energia elèctrica. "Es promou activament amb 2.000 euros d'ajudes que la gent s’autoprodueixi l'energia elèctrica", han indicat fonts de l'executiu local. Això no exclou que es pugui accedir a l'ajuda per a l'aplicació d'altres mesures d'estalvi. "Al municipi tenim un nivell d'estalvi energètic de 50.000 euros l'any que podem destinar a subvencions, a anar fent girar la roda de la sostenibilitat. Això tindrà un efecte doblement positiu, perquè reduïm emissions al medi ambient, i injectem diners a l'economia local", ha subratllat Subirana. 

Avià també ha eliminat les taxes en cas d'obres 'verdes' amb l'aprovació d'unes ordenances fiscals que "redueixen el 95% dels impostos a qui fa obres sostenibles". 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Notícia

 

Durant aquest juliol s'ha posat en marxa la nova instal·lació d'autogeneració elèctrica, que suposa un estalvi de despesa i d'emissions de CO2.

Butlletí