Campanya "Millor sense canyeta"

30/10/2018 - 16:05

Millor sense canyeta és una campanya que busca reduir l'ús de canyetes d'un sol ús a Barcelona. Preten que es sumin establiments conscients de la ciutat. Aquest establiments es comprometen a no posar canyeta per defecte en les begudes al seus clients i oferir alternatives més sostenibles, com canyetes de bambú, metall, comestibles o compostables a aquelles que realment necessiten palletes per beure.

Al web de la campanya s'explica la problemàtica ambiental relacionada amb l'ús de les palletes de plàstic, la qual té diferents vessants relacionades amb la contaminació ambiental i la salut:

  • És un dels 10 residus més comunament trobats a les platges, i dins dels animals marítims. Barcelona és una ciutat amb platja, la majoria de canyetes acaben allà! Només cal veure els resultats de qualsevol neteja de platja per adonar-se'n.
  • Les canyetes són reciclaBLES però poques vegades reciclaDES, és diferent! Encara que siguin de material reciclable, les canyetes són molt lleugeres, el que fa que el vent se les emporti fàcilment i acabin al mar. Tot i que arriben a la planta de reciclatge, moltes cauen de les màquines, o queden encallades en elles. Encara que moltes coses siguin reciclables, no vol dir que arribin a ser reciclades.

  • Les utilitzes 10 minuts, es queden en l'ambient 500 anys... i al final te les menges. El plàstic no es bio degrada, però si es fractura en trossos més petits. Com aquests petits trossos de plàstic gairebé sempre acaben en l'aigua, els peixos els confonen amb aliments i se'ls mengen. I després nosaltres ens mengem aquest peix...

  • Són produïdes amb recursos no renovables. El plàstic es fa a partir de petroli. De debò volem extreure petroli, amb tot el que això comporta, per no beure directament del got?

  • Es van inventar per evitar contagis en una època on hi havia riscos sanitaris, però aquest ja no és el cas en les nostres ciutats. Els restaurants han de seguir procediments d'higiene exigents per poder funcionar. Ja no estem en 1900! És simplement un hàbit que adquirim i que podem canviar - com molts altres.

  • La majoria de persones podem beure sense canyeta! Les canyetes plàstiques haurien de ser utilitzades únicament per aquells que tenen dificultats per beure sense.


Categories: 

Relacionats

Article

L’Agència de Residus de Catalunya, impulsa una campanya pilot de recollida de telèfons mòbils a 4 botigues de Movistar a Catalunya, en col·laboració amb diverses entitats que ho fan possible i amb el finançament de l’SCRAP “ECOASIMELEC”.

Article

Vídeo creat en el marc de la campanya "A Sant Feliu, dràstics amb els plàstics", impulsada per l'Oficina de Serveis Ambientals de l'Ajuntament en col·laboració amb els centres educatius de la xarxa Escoles + Sostenibles i entitats del municipi per conscienciar sobre la importància dels ecosistemes marins.

Article

Mou-te pel zero! és una campanya impulsada per l’Ajuntament d’Argentona, conjuntament amb Go Zero Waste amb l’objectiu de promoure la reducció de residus i el comerç local a través de la gamificació inclusiva. 

Butlletí