Avinyó és el vuitè municipi del Bages amb sistema de recollida de residus porta a porta

Font: La Nació Digital

30/10/2018 - 21:03
Els cubells de recollida tenen un xip per identificar-ne els propietaris | AjAvny

Els cubells de recollida tenen un xip per identificar-ne els propietaris | AjAvny

La recollida de residus amb el porta a porta ha arrencat aquest 19 d'octubre a Avinyó. Segons l'alcalde Eudald Vilaseca, "el nou sistema és un vestit fet a mida del municipi, i en cas que sigui necessari, s'anirà adaptant a les necessitats concretes del poble". 

Els residus s'hauran de deixar a la porta del carrer entre les 20.30 h i les 22.30 h i caldrà tornar el cubell dins de casa tant aviat com sigui possible. Els establiments els hauran de treure abans de les 20.30 h. 

Capgirar les estadístiques
L'alcalde reconeix que un dels motius per engegar el nou sistema és "capgirar les estadístiques" per tal d'augmentar l' índex de reciclatge fins a les exigències de la Comunitat Europea i la Generalitat de Catalunya. A més d'aquest objectiu, Vilaseca explica que hi ha una raó de pes per canviar de sistema: "el cànon per portar residus a l'abocador s'incrementarà any rere any i si no canviem de model la taxa acabaria per pujar". 

L'enduriment de la normativa i l'encariment dels costos empenyen cada dia més municipis a apostar per canviar el tradicional model de recollida de residus amb contenidors per implantar el porta a porta, un sistema que ha demostrat una gran eficàcia a l'hora d'augmentar els índexs de reciclatge. A poblacions veteranes en la instauració d'aquest model com Santpedor (2004), Castellterçol (2008) i Santa Maria d'Oló (2009), Artés i Collsuspina. Ha estat aquest darrer any quan l'aposta s'ha fet més visible amb la incorporació de quatre municipis: Navarcles, Navàs, i ara Súria i Avinyó. Els municipis del Bages i el Moianès que l'apliquen lideren els índexs de recollida selectiva neta a les respectives comarques. 

Cubells amb xip
Els cubells del sistema porta a porta d'Avinyó estan dotats d'un xip que permetrà identificar a qui pertanyen. Per una banda, farà possible detectar si algun cubell no és al carrer que hauria de ser i, per altra banda permet conèixer la participació ciutadana al sistema de recollida És el primer pas cap a un sistema de pagament per generació, en el que cada llar paga segons la quantitat de residus que produeix. Un sistema que implica més justícia social respecte la responsabilitat ambiental però que encara trigarà uns anys en arribar i consolidar-se. 

Les àrees d'emergència
L'Àrea d'Emergència està habilitada amb els contenidors de totes les fraccions perquè els veïns d'Avinyó puguin dur-hi els residus en casos puntuals i excepcionals quan no es pugui complir amb l'horari establert de la recollida del porta a porta. Està situada al polígon industrial el Punsic.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia

Després d'implantar-la en polígons, s'estendrà a la resta del municipi per a residus orgànics i no reciclables

A la primavera s'inicia a Puigverd d'Agramunt i Ossó

Notícia

La implantació del nou model als equipaments de la ciutat ha començat aquesta setmana i es farà de manera progressiva. Es recolliran sis fraccions diferenciades: envasos, orgànica, paper i cartró, vidre, fracció resta i tèxtil sanitari, que per primera vegada es recollirà de manera separada

Butlletí