Vinaròs al capdavant d’un projecte pilot de compostatge d’horts urbans i residus vegetals

Font: Ajuntament de Vinaròs

25/10/2018 - 12:19

L'Ajuntament de Vinaròs ha presentat un nou projecte pilot de compostatge d’horts urbans i residus vegetals. Aquest és un projecte pilot en agrocompostatge que s’emmarca dins un projecte de col·laboració entre la Conselleria d’Agricultura i la Universitat Miguel Hernández d’Elx i està la primera fase experimental en la 4ª fase dels Horts Urbans de Vinaròs.

 

 

Jordi Moliner, regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat, Agricultura i Pesca de l’Ajuntament de Vinaròs, ha presentat un nou projecte pilot de compostatge d’horts urbans i residus vegetals que s’està portant a terme a la ciutat de Vinaròs junt amb la Universitat Miguel Hernández d’Elx i l’Estació Experimental Agrària de la Conselleria de Villareal.

Jordi Moliner ha explicat que mitjançant la seua assistència a la presentació d’un altre projecte de compostatge a una altra població, va coincidir amb Anna Garcia, tècnic investigador de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i va decidir que seria interessant emprendre aquesta iniciativa a Vinaròs aprofitant els horts urbans de la nostra ciutat.

Aquest és un projecte pilot en agrocompostatge que s’emmarca dins un projecte de col·laboració entre la Conselleria d’Agricultura i la Universitat Miguel Hernández d’Elx i avui s’ha presentat la primera fase experimental en la 4ª fase dels Horts Urbans de l’Ajuntament de Vinaròs.

El regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat, Agricultura i Pesca ha informat que de moment hi ha una compostadora amb previsió de muntar-ne un altra, per mitjà de les quals tota la resta orgànica dels horts serà compostada a través d’un programa per tal de poder reutilitzar un altre cop el compostatge dels horts urbans. Des de la Regidoria, es vol anar més enllà, per això s’ha creat un espai a la finca del carrer Major, per tal d’acumular tot el residu orgànic de la jardineria pública i de tots els jardiners professionals de Vinaròs, i de cara l’any vinent, està previst comprar una compostadora per tal de que tota la matèria orgànica que es traurà del poble es pugui reutilitzar per fer compost i es torni a posar una altra vegada als jardins del poble amb l’objectiu de crear 0 residus i aconseguir tancar el cercle de compostatge i de residus vegetals.

Ana Garcia, tècnic investigador de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, ha destacat que el paper de la universitat en aquest projecte és el de fer un acompanyament i assessorament a tot el procés de compostatge sobre la tècnica amb l’objectiu de donar a conèixer els fonaments del compostatge i també caracteritzar tot el material utilitzat en els horts, i un cop creat el compost examinar quines propietats té per tal de poder tornar-lo a utilitzar en els horts. Des de la Universitat estaran en contacte continuadament amb els propietaris dels horts i amb Jordi, regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat, Agricultura i Pesca, per tal de fer el seguiment.

Fidel, director de l’Estació Experimental Agrària de Villareal, ha indicat que el projecte del compostatge i el seu aprofitament en l’agricultura pretén buscar alternatives ja que hi ha una falta d’abonaments orgànics a la nostra zona i projectes com aquest permeten que es revaloritzen els residus locals i es puguen certificar per a l’agricultura ecològica.

Jordi Moliner, ha insistit que és molt important que des dels ajuntaments, entitats, universitats i conselleries es promoguin iniciatives d’aquestes perquè la gent comenci a fer l’esforç des de casa de crear compost i no comprar abonaments artificials que són perjudicials.


 

Categories: 
Municipis: 
País Valencià
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Butlletí