Barcelona Energia creix i s'estén a tota l'àrea metropolitana

Font: AMB

20/10/2018 - 16:08

El Consell Metropolità, màxim organ de govern de l'AMB, dóna llum verda perquè la comercialitzadora pública d'electricitat renovable Barcelona Energia doni servei a tota l'Àrea Metropolitana. L'operador elèctric metropolità, que actualment ja abasteix l'Ajuntament de Barcelona, estendrà els seus serveis als consums propis de l'AMB i a la ciutadania metropolitana.

El Consell Metropolità ha aprovat aquest 16 d'octubre, en un ple extraordinari, l'adhesió de l'AMB a Barcelona Energia, l'operador elèctric metropolità, que ja abasteix l'Ajuntament de Barcelona des del passat mes de juliol. A partir de gener del 2019 podrà subministrar l'electricitat dels consums propis de l'AMB i oferir els seus serveis a la ciutadania de l'AMB. L'adhesió s'ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups llevat del PP, que s'ha abstingut.

Barcelona Energia no és només un instrument per a la compra i subministrament d'energia, sinó que permetrà avançar en la producció d'energies renovables i la promoció de l'autoconsum. Permetrà combatre la pobresa energètica, recuperar el sector econòmic de les renovables i l'apoderament de la ciutadania, així com deixar de dependre de les grans companyies elèctriques.

Barcelona Energia serà un instrument per fomentar la generació local d'energies renovables, ja que facilitarà la compra i la posterior venda dels excedents d'electricitat generats a les instal·lacions d'autoconsum. Això permet visualitzar clarament el vincle entre generació energètica i consum d'energia: el que es genera, menys el que es consumeix.

L'AMB considera que fa un pas més cap a la sobirania energètica del territori, apostant fermament per les energies renovables, donant suport a l'autogeneració i al consum d'energia de proximitat. La comercialitzadora ajudarà a desenvolupar les seves polítiques energètiques de manera integral, eficient i coordinada, amb l'objectiu de produir el màxim d'energia que consumeix.

Durant el Ple s'ha aprovat inicialment la memòria justificativa de l'activitat, la qual recull l'activitat que la comercialitzadora ja executa per compte de l'Ajuntament de Barcelona des del juliol del 2018.

Segons Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, "amb l'extensió de Barcelona Energia a tota l'àrea metropolitana estem consolidant un instrument que ens permetrà avançar en la transició energètica, en un canvi de model basat en les renovables locals, en l'eficiència, on la ciutadania estigui al centre de les decisions".

Eloi Badia ha remarcat la importància que "Barcelona Energia és una comercialitzadora gestionada des del vessant públic, que no persegueix els beneficis econòmics, sinó el benefici comú".

La funció principal de la nova operadora és la comercialització d'energia. Actualment ja abasteix l'Ajuntament de Barcelona, i a partir del 2019 estendrà els seus serveis a les instal·lacions de l'AMB i a empreses públiques gestores de serveis de l'AMB.

Dins dels límits legals, Barcelona Energia oferirà els seus serveis a la ciutadania. Pel fet de ser la comercialitzadora d'un ens públic, el 80% de l'activitat estarà dirigida, per llei, a les institucions que la formen, mentre que un 20% de la seva producció es podrà destinar a tercers. Això podria suposar abastir unes 20.000 llars del territori metropolità.

També es preveu la possibilitat que en el futur s'hi puguin incorporar la resta d' ajuntaments metropolitans i les seves empreses publiques gestores de serveis públics.

 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

Rubí Brilla ha coordinat el primer projecte d’autoconsum compartit d’energia en un polígon industrial a tot l’Estat. Aquesta ha sigut una de les fites més importantes d’aquesta entitat municipal que des de fa 10 anys treballa per ser un referent per l’estalvi, l’eficiència i l’ús de renovables en l’àmbit local. Marta Morera, responsable tècnica de Rubí Brilla ens explica aquesta experiència i com es vol continuar treballant per l’autoconsum a la ciutat.  

Entrevista

Què és realment una comunitat energètica? Més enllà de compartir unes instal·lacions d’energies renovables? Gil Salvans tècnic de l’agència local d’energia d’Osona, clarifica aquest concepte, com a peça clau en la democratització de l’energia i la transició energètica, i aborda en aquesta entrevista els reptes i els obstacles, principalment la manca de definició de marc legal. Malgrat les barreres tècniques, insisteix que cal valentia política davant els interessos empresarials, i que cal difondre entre la ciutadania que l’autoconsum és viable.

Entrevista

Helena Badger és assessora legal de Holaluz, comercialitzadora d'energia verda que ha aposta fermament per l'autoconsum domèstic. En aquesta entrevista ens parla del que assegura és una explosió de l'autonsum a Catalunya, els temps d'amortització de les inversions i les opcions, com ara les subvencions o bonificacions fiscals, que poden tenir els consumidors per fer realitat aquesta opció.

Butlletí