El Parc Natural del Delta de l'Ebre i sis municipis del seu àmbit distribueixen 6.500 gots reutilitzables per esdeveniments lúdics

02/08/2018 - 10:14

El Parc Natural del Delta de l’Ebre, juntament amb sis municipis del seu àmbit,  ha iniciat la distribució de 6.500 gots reutilitzables per fer-los arribar a bars, establiments i guinguetes de la platja. L’objectiu és promoure l’estalvi de residus en festes majors, fires i esdeveniments lúdics, facilitant l’ús d’aquests elements reutilitzables.

L’acció s’emmarca dins la campanya “Per un Delta Net!”, que va néixer el 2015 amb el suport de l’Associació de Voluntaris del Parc. L’objectiu és coordinar accions de neteja d’espais naturals i periurbans als set municipis del delta de l’Ebre, i sensibilitzar de la problemàtica de la brossa, i promoure un canvi d’hàbits en la relació de la ciutadania amb l’entorn i en el consum, per reduir els residus generats.
 
11.250 gots en 2 anys
Concretament, la distribució de gots reutilitzables s’impulsa per segon any consecutiu, per evitar la gran quantitat de brossa que genera aquest tipus d’esdeveniments, sobretot plàstics, i promoure una transició cap a comportaments més responsables amb el medi.
 
L’acció es materialitza gràcies al suport de sis ajuntaments implicats: l’Ampolla, l’Aldea, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja i Deltebre. Per la seva banda, els municipis s’encarreguen de distribuir-los entre establiments de restauració adherits, sobretot en guinguetes de la platja. Entre aquests 6.500, el Parc repartirà lots de 150 unitats a les guinguetes de les platges que formen part del parc natural. En les dues edicions, ja s’han repartit 11.250 gots reutilitzables.
 
El director del parc, Francesc Vidal, ha qualificat aquesta acció “un bon exemple per abordar la problemàtica de la brossa marina, que ens afecta especialment en la zona litoral de l’espai protegit”. Vidal ha valorat, també, la suma d’esforços des de diferents entitats implicades.
 
Accions més enllà
En paral·lel a aquesta acció, l’Associació de Voluntaris del Parc ha promogut mocions municipals als set ajuntaments de l’àmbit del parc per anar més enllà i  aprovar la utilització de gots, plats i coberts reutilitzables als actes municipals i autoritzats per l’ajuntament, així com a les guinguetes de les platges. De moment, la moció ja s’ha aprovat a Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja.
 
El president des de l’Associació de Voluntaris, Pere Magrané, s’ha mostrat “satisfet per la moció aprovada i esperen que aquest estiu ja es pugui veure l’efecte dels acords adoptats a les diferents festes i bars de les platges de Deltebre, Sant Jaume d’Enveja i La Ràpita”.
 
Més accions “Per un Delta Net!”
A més de la distribució de gots, en el marc de la campanya “Per un Delta Net!”; les accions més destacades d’aquests anys han estat neteges conjuntes, la realització de xerrades, taules rodones i tallers de sensibilització, la participació al Let’s Clean Up Europe, i al projecte Act4Litter, entre altres.
 
La propera acció dins de la campanya serà la realització de l’edició estival del “Marine Litter Watch Month” a la platja del Serrallo, el proper 20 de juliol.

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Mollet del Vallès ha estat nominat com a finalista al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí