Neix l’Observatori Ambiental de Catalunya amb la vocació d’esdevenir un referent en la recerca en medi ambient

20/04/2018 - 13:17

El Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) ha posat en marxa un nou projecte per posar en valor el coneixement que es genera en el camp del medi ambient a Catalunya: l’Observatori Ambiental. En aquest Observatori volen agrupar i generar informació de valor per posar-la a disposició de la ciutadania, el teixit empresarial, les administracions i totes les organitzacions interessades en els temes ambientals per tal de millorar el seu coneixement i difusió, sempre amb solvència i robustesa científica.

Aquest 19 d’abril, va tenir lloc la presentació oficial de l’Observatori, que neix amb la vocació d’esdevenir un recurs de referència per conèixer l’estat del medi ambient a Catalunya. Per presentar-lo, es va comptar amb el recolzament de diferents investigadors que van participar en una taula rodona parlant de ‘El present i futur de la recerca ambiental’.

Com és la recerca ambiental a Catalunya?
Els investigadors van exposar les seves experiències personals en el camp de la recerca ambiental i van plantejar diferents reptes a l’audiència. D’una banda, es va debatre sobre el sistema de finançament de la recerca. Avui dia es prioritza la investigació aplicada i això fa que a vegades es descuidin algunes línies d’investigació bàsiques. Un altre repte que es va formular va ser la desigualtat de gènere. Tot i que en el camp ambiental hi ha més investigadores que en d’altres, les dones segueixen sent una minoria en recerca, sobretot en posicions sènior.

D’altra banda, es va exposar que la recerca genera coneixement i que aquest coneixement ha de tenir rellevància social, per exemple a través de la creació d’ocupació o millorant el món en què vivim. Finalment, el moderador de la taula, l’investigador de l’ICTA-UAB Francesc Baró, va demanar a la resta de ponents la seva opinió en torn el paper de la recerca ambiental en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquest cas, la investigadora i fins fa poc directora de l’ICTA-UAB Jordina Belmonte, va concloure que “qualsevol persona que fa recerca ambiental està treballant alhora per algun dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

L’Observatori Ambiental de Catalunya
L’Observatori Ambiental és un projecte del Col·legi d’Ambientòlegs que vol ser un recull dels estudis i informes que es publiquen sobre el medi ambient a Catalunya, accessible de manera gratuïta a tota la ciutadania. A més, també funcionarà com a repositori d’empreses i entitats ambientals, així com de professionals del sector. En paraules del president del COAMB, Ricard Vizcarra, “l’Observatori és un projecte de present però també de futur. Establirem aliances amb les administracions, el teixit empresarial i les entitats de recerca per fer-lo créixer i convertir-lo en un referent”.

La presentació de l’Observatori va anar a càrrec de l’Ariadna Claret, ex-vocal d’Estudis i Projectes del COAMB, que va estar acompanyada pel president Vizcarra. Per a la cloenda, vam comptar amb la tinenta d’alcaldia i directora de l'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, que va emplaçar el Col·legi a seguir treballant per difondre la informació ambiental.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí