Guia sobre els beneficis dels espais naturals i la salut de les persones

20/04/2018 - 11:27

La Comissió de Salut i Àrees Protegides de la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa (Europarc) formada per organismes de diferents països entre els quals hi ha la Diputació de Barcelona, acaba de publicar una guia pràctica que porta per títol Beneficis dels parcs i les àrees protegides per a la salut i el benestar de les persones. Aquest document representa la translació a Europa de la iniciativa mundial “Healthy Parks, Healthy People”, impulsada en el darrer Congrés Mundial de Parcs.

La guia és un document que recull missatges molt concisos sobre la problemàtica actual de salut en la nostra societat, les evidències científiques de com el contacte amb la natura pot millorar la salut i el benestar de les persones, i diverses recomanacions sobre la manera en què els espais naturals protegits poden aportar beneficis en aquest sentit.

Els efectes beneficiosos del contacte amb la natura
Nombrosos treballs mèdics demostren que el contacte amb la natura disminueix l’estrès, millora els patrons de son i incrementa la capacitat de concentració. Així mateix, un passeig diari de mitja hora per un espai natural redueix el risc de patir problemes cardíacs i circulatoris, diabetis, determinats tipus de càncer, depressió i demència.

Més enllà de la participació en la confecció global del document, la Diputació de Barcelona ha aportat dades específiques del nostre territori, com els que es desprenen d’un treball que es va dur a terme conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, a partir d’enquestes als visitants dels parcs. Aquest estudi mostra com 8 de cada 10 persones que visiten els parcs naturals tenen una motivació relacionada amb la salut i el benestar físic i/o mental, i que 7 de cada 10 manifesten, quan finalitzen la seva visita, que han percebut una millora en aquest àmbit. Entre els elements que més contribueixen a aquesta sensació de benestar, els visitants citen els boscos (71%), el paisatge (69%) i el silenci (63%).


 

Categories: 

Relacionats

Article

‘Salut i microplàstics' és el lema de la 32 Setmana del Medi Ambient de Terrassa, que se celebra del 5 a l'11 de juny.

Article

Necessitem una natura saludable, per tenir una vida saludable, ja que el nostre benestar coexisteix amb la salut del planeta. Per tot això, neix "Els Banys de Bosc", una activitat amb l'objectiu de reconnectar amb la natura, respectant-la i treballant per la seva cura i la salut dels veïns i veïnes del nostre municipi.

Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l’informe Canvi climàtic i salut a la ciutat de Barcelona.

Butlletí