Senan rep el Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona per un projecte d'impuls a les energies renovables i la mobilitat sostenible

Montblanc rep una menció honorífica per un projecte de recuperació del camí del riu Francolí en aquest terme municipal

Font: Diputació de Tarragona

12/04/2018 - 11:49

L'avantprojecte per la legalització de dues instal·lacions d'autoconsum i proposta de pèrgola fotovoltaica amb punt de recàrrega per vehicle a Senan ha guanyat el Premi Iniciativa Medi Ambient que la Diputació de Tarragona convoca amb caràcter anual, dotat amb 3.000 euros.

Així mateix, el jurat ha decidit atorgar una menció honorífica, sense dotació econòmica, al projecte de recuperació del camí del riu Francolí al terme municipal de Montblanc. El Premi Iniciativa Medi Ambient reconeix projectes innovadors i capdavanters orientats a potenciar el desenvolupament sostenible del territori en àmbits com el medi natural, el paisatge, els residus, l'urbanisme, l'energia o l'aigua. Impulsat per la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori, el guardó arriba enguany a la XIII edició.

El projecte presentat per l'Ajuntament de Senan consisteix en adequar les instal·lacions d’autoconsum vigents a les noves normatives de consum d'energia elèctrica. La iniciativa pretén connectar dues instal·lacions fotovoltaiques situades en dos punts del municipi (l’edifici TIC i la pèrgola) en un únic punt de connexió amb el consum suficient per aprofitar l’energia generada, (per exemple, per les bombes que fan pujar les aigües al dipòsit). La connexió d’aquestes instal·lacions en el punt de mesura de l’estació de bombeig, també habilita una zona on, en un futur, es pot establir un punt de recàrrega de vehicle elèctric, amb la possibilitat d’ampliar-lo amb una instal·lació fotovoltaica en format pèrgola de pàrquing. Es tracta, per tant, d’un projecte de referència en l'àmbit de la sostenibilitat ambiental amb un triple objectiu estratègic: eficiència energètica, energies renovables i mobilitat sostenible.

El projecte presentat per l'Ajuntament de Montblanc, basat en la recuperació del camí del riu Francolí en aquest municipi, té com a objectiu mantenir un espai fluvial sostenible i net i potenciar les funcions ambientals dels espais de ribera, en especial la funció paisatgística, de lleure i educativa.

El traçat, en molts trams desaparegut, es va replantejar per fer-lo coincidir el màxim possible amb els camins tradicionals de la llera del riu Francolí. Tot plegat amb la intenció que servís com un eix vertebrador de diverses zones visitables d’alt valor ecològic i paisatgístic com La Font de Bolovi, el Pont de les Bruixes, La Font de la Ceba, La Sallida i el Pont Vell.

Entre els avantatges d'aquest projecte hi trobem la restauració de béns patrimonials, la recuperació d’un entorn de gran bellesa natural i d’un tram del camí medieval que unia Montblanc, l’Espluga de Francolí i el monestir de Poblet, i la promoció del turisme actiu.

El lliurament del Premi Iniciativa Medi Ambient s'ha dut a terme aquest dimecres al migdia al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte amb l'assistència de l'alcaldessa de Senan, M. Carme Ferrer i del regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Montblanc, Joan Caselles. Ambdós representants municipals han rebut els respectius guardons de mans del president de la Diputació, Josep Poblet, acompanyat de la diputada delegada de Medi Ambient de la institució, Imma Costa, i dels responsables de l'àrea, així com d'altres representants de la Diputació i dels ajuntaments guardonats.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament d’Igualada i Aigua de Rigat han estat premiats amb el premi a la Millor Iniciativa en Mobilitat Sostenible que otorga la publicació especialitzada Mobilicat.

Article

L'Ajuntament de Salou implanta el nou sistema als jardins del Parc Manel Albinyana, de l'Avinguda 30 d'Octubre, de l'Ajuntament, del Pavelló municipal, de la Plaça de la Pau i de l'Autovia Reus-Salou.

Article

Vuit projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques en grans equipaments de la ciutat de Barcelona.

Butlletí