Acord de reducció de l'aportació d'aigua del riu Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona

05/09/2017 - 15:41

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presidit la signatura de l'acord de reducció de l'aportació d'aigua del riu Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, el passat 3 d’agost.

La signatura, que va tindre lloc el passat 3 d’agost a l’Auditori de Girona, ha oficialitzat les mesures que es van acordar el passat 14 de juliol en el marc de la reunió de la Taula del Ter, organisme creat el 2016 per consensuar mesures sostenibles al voltant del cabal del riu.

Primer escenari (2018-2022)
Actualment, la concessió per gestionar el servei de la xarxa Ter-Llobregat fixa una dotació màxima de 166 hm3/any provinents del riu Ter. En la primera etapa del procés es contempla reduir la derivació d’aigua del Ter, fixant una mitjana plurianual cap a l’àrea de Barcelona de 140 hm3/any.

Segon escenari (2023-2027)
En aquest segon període de cinc anys s’aplicaran les mesures necessàries per passar de la mitjana plurianual de 140 hm3/any del període 2017-2022 als 90 hm3/any de mitjana plurianual previstos per a l’escenari 2023-2027.

Tercer escenari, a partir del 2028
A l’inici d’aquesta fase es realitzarà una nova revisió de les directrius d'explotació del sistema. La transferència de l’aigua del Ter a l’àrea de Barcelona se situarà en un màxim anual del 30% sobre el volum total desembassat al riu, i sense superar el volum plurianual màxim establert en la fase anterior.

El president ha remarcat: "no podem desatendre Barcelona i, en la mesura en què es pugui contribuir de manera sostenible, ho hem de fer", però ha reconegut que “la pròpia àrea metropolitana entén que hi ha un greuge i cal fer una millor gestió de l’aigua”.

Josep Rull ha afirmat que amb l’acord "es tractava de posar en la balança la solidaritat amb la resta del país" i aconseguir "revertir una situació clarament injusta".


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Roses vol instal·lar una dessalinitzadora per garantir l’aigua aquest estiu. El regidor de Medi Ambient, Lluís Espada, diu que estan en converses amb el Consorci d’Aigües de la Costa Brava per fer-ho possible i que també volen comptar amb el sector turístic

Notícia

Prop d’un centenar de persones participen en la jornada de portes obertes a les instal·lacions del Consorci Besòs Tordera, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua i de la Meteorologia.

Notícia

Donant continuïtat als treballs de seguiment i millora de la xarxa d'aigua del municipi que es realitzen de forma sostinguda, l'Ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons ha contractat una empresa externa per fer una campanya de detecció de fuites a tota la xarxa d'aigua del municipi

Butlletí