L'adaptació al canvi climàtic és un repte inajornable i transversal

21/11/2016 - 16:34

Tractar els principals reptes de l'adaptació al canvi climàtic i les accions desenvolupades per a fer-hi front ha estat l'objectiu de la conferència final de la iniciativa Climate Metropole+ que ha organitzat l'àrea de Medi Ambient de l'AMB a la seu de l'administració metropolitana. La principal conclusió de la conferència ha estat la transversalitat de l'adaptació i la necessitat d'actuar de manera urgent.

 

 

A la jornada s'ha presentat les conclusions del projecte i les futures iniciatives com a resultat de l'intercanvi d'experiències entre les àrees metropolitanes de BerlínLiverpoolLió i Barcelona. Una de les principals conclusions ha estat que el canvi climàtic s'ha d'entendre des d'un punt de vista holístic, en què les diferents dimensions ambiental, política, econòmica i cultural han d'anar totes juntes. En aquest sentit, l'adaptació al canvi climàtic requereix de la col·laboració de tots els sectors per enfocar el problema i plantejar solucions òptimes des dels diferents àmbits. Alguns exemples d'aquest tipus de col·laboracions els trobem en l'Observatori Metropolità de Canvi Climàtic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (METROBS) o en l'observatori de Lió.

Així mateix, en els quatre workshops desenvolupats al llarg del projecte s'ha abordat com es pot reduir la vulnerabilitat d'aquestes àrees urbanes: l'escassetat de recursos hídrics en l'àmbit de Barcelona, la rellevància de la infraestructura verda a Liverpool, la prevenció de l'illa de calor a Lió o l'estalvi energètic a Berlín són preocupacions compartides per totes les ciutats i que passen per solucions tècniques però també per un increment de la governança mitjançant la implicació de tots els sectors de la societat. 

Eloi Badia, vicepresident de l'Àrea de Medi Ambient de l'AMB, ha obert la jornada amb la benvinguda als participants. Per part seva, Salvador Milà, de l'Àrea de Presidència, ha intercanviat amb el representant de Liverpool les respectives estratègies metropolitanes d'adaptació al canvi climàtic, cadascuna en el seu nivell de desenvolupament. Octavi de la Varga, director executiu de Metropolis ha exposat el programa Iniciatives de Metròpolis, a partir del qual s'ha finançat el projecte Climate Metropole+. Ana Romero, cap de la Secció de Sostenibilitat i Educació Ambiental de l'AMB ha debatut entorn de les lliçons apreses del projecte amb les responsables de les altres metròpolis participants.

El projecte Climate Metropole+ es va iniciar el juny del 2015 i finalitzarà el desembre del 2016, després d'haver permès l'intercanvi i generació de coneixement sobre les diferents mesures i accions per articular polítiques d'adaptació al canvi climàtic a les ciutats, a partir de seminaris, tallers i de l'observació de primera mà de les actuacions dels quatre socis per adaptar-se al canvi climàtic. 


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

De les 34 propostes que els participants de l’Assemblea van traslladar a l’Ajuntament se n’han acceptat i se’n desenvoluparan 29. Giren al voltant de tres eixos principals, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus. Actualment ja s’ha iniciat el pla de treball de les propostes acceptades amb les diferents accions a implementar per poder fer-ne el calendari i el pressupost.

Notícia

El Pla Clima Escola Barcelona consisteix en un seguit d’actuacions de climatització per millorar el confort tèrmic de l’alumnat i els professionals dels equipaments educatius i afavorir la descarbonització i l’autoconsum. 

Butlletí