Impuls a la protecció legal de la somereta del Montsant, l'insecte que es va considerar extingit durant un segle

Diputació de Tarragona

25/10/2016 - 17:20

La Diputació de Tarragona finança un estudi del Parc Natural de la Serra de Montsant previ a la preservació específica d'aquesta espècie amenaçada, descoberta per l'entomòleg Longí Navàs el 1897

La Diputació de Tarragona finança un estudi científic per avaluar l'estat de conservació de la somereta del Montsant, l'insecte que es va localitzar de nou l'any 2011 en aquesta zona del Priorat després de més d'un segle sense tenir-ne notícia. La somereta (Lluciapomaresius panteli) no té actualment cap protecció legal específica, malgrat la seva singularitat i el fet que es tracti d'una espècie exclusiva d'aquest territori.

L'estudi, que realitzarà el Parc Natural de la Serra de Montsant, gestionat per la Generalitat, esdevé el pas previ per a la protecció legal d'aquest insecte. En concret, se'n determinarà l'àrea de distribució, la dimensió de la població i els hàbits ecològics de la somereta, amb l’objectiu de determinar les vulnerabilitats i amenaces que pateix. Els resultats en determinaran els propers passos amb vista a la protecció legal de l'espècie. La Diputació hi destinarà 17.000 €, la pràctica totalitat del pressupost de la investigació. Aquesta aportació s'ha oficialitzat a través d'un conveni que han signat el president de la institució, Josep Poblet, i el subdirector general de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat, Jaume Vicens Perpinyà.

La somereta del Montsant va ser descoberta el 1897 per l'entomòleg de Cabacés Longí Navàs, però no es tenir cap més notícia de l'insecte fins l’any 2000, quan l’entomòleg Joan Barat la va localitzar al Priorat. Els treballs de redacció del Pla Especial de la Serra de Montsant van posar de relleu la importància de la somereta com a endemisme exclusiu del massís, i l’any 2011 el parc natural va organitzar-ne la cerca, amb èxit.


Categories: 

Relacionats

Notícia

Catalunya ha perdut en les últimes dues dècades el 25 per cent de la fauna salvatge. Les espècies autòctones més afectades han estat les dels rius, llacs i aiguamolls, històricament sobreexplotats i contaminats. Com la llúdriga. Gràcies a la reintroducció d'aquesta espècie als Aiguamolls de l'Empordà i als rius Muga i Fluvià fa 25 anys, aquest mamífer protegit hi ha tornat a habitar de manera estable.

Notícia
Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

El pi roig (Pinus sylvestris) és una espècie d’importància crítica a Europa, tant ecològica com econòmica, i és la pedra angular dels boscos d’Escòcia. Des del CREAF hem intervingut en una recerca pionera sobre com es recupera de sequeres extremes, liderada per la Universitat de Stirling.

Butlletí