Ecoviure2016 posa en focus en la mobilitat sostenible i diversifica els espais per apropar-se al centre de la ciutat

21/10/2016 - 08:27

Ecoviure, la fira manresana dedicada a l’ecologia i la sostenibilitat, s’ha tornat a omplir de visitants compromesos i molt participatius en totes les activitats paral·leles que s’han programat. Energies renovables, construcció sostenible, cosmètica i alimentació ecològiques han estat sectors destacats d’una fira que s’apropa al centenar d’expositors.

La Plaça Sant Domènec acull la primera Mostra del Vehicle Elèctric de Manresa.

Ecoviure 2016 ha mantingut el nombre de visitants dels darrers anys (al voltant dels 12.000) i, sobretot, un alt nivell d’implicació en totes les activitats paral·leles que s’han dut a terme. Es calcula que més de 2.000 persones han pres part en les diferents xerrades i tallers, sent les activitats infantils les que han tornat a tenir més bona acollida, amb més de 1.000 participants.

Per primera vegada, la fira ha diversificat espais amb dos pols d’atracció ben diferenciats: d’una banda, el Palau Firal de Manresa, on hi ha hagut el gruix d’expositors de sectors tan diversos com la construcció sostenible, les energies renovables, l’alimentació, la cosmètica o el tèxtil ecològics; i de l’altra, la Plaça Sant Domènec de Manresa, que s’estrena com a seu de la primera Mostra del Vehicle Elèctric.

La mostra es va portar a terme amb la participació de set empreses locals que hi portaren els seus vehicles o solucions per a la mobilitat amb energia elèctrica. Durant aquests dos dies, hi ha hagut un servei de taxi elèctric gratuït entre la Plaça Sant Domènec i el Palau Firal.

El Palau Firal ha acollit la presentació del certamen, amb la presència del regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, que ha remarcat la consolidació de la fira, després de 18 edicions, i els tres àmbits en què fa incidència: el Fòrum Energia; l'aparador de productes i serveis vinculats a la sostenibibiliat que ofereixen les empreses participants; i els espais de debat, reflexió i tallers diversos. Serracanta ha remarcat la vitalitat i atractivitat de la fira, que "ha ampliat el radi d'atracció, cada cop ve més gent de fora de la ciutat i la comarca", i ha explicat que la comissió organitzadora, a qui ha agraït la tasca, fa un esforç per atraure empreses expositores dels diversos àmbits, amb una incidència especial els darrers anys en temes d'energies renovables, més enllà del sector agroalimentari, també molt present, i d'altres com el de la cosmètica. A la fira es pot trobar "el que menges, el que vesteixes, el que consumeixes".

Ecoviure 2016 ha comptat amb la participació d’una norantena d’expositors, una xifra que es manté respecte anteriors edicions. L’acte inaugural va comptar amb la presència d’autoritats i el lliurament del premi al millor producte de la fira. A continuació, una taula rodona moderada pel periodista Jaume Barberà va debatre sobre com ens imaginem el futur amb personatges com l’economista Arcadi Oliveres, el músic Natxo Tarrés o el naturalista Martí Boada.

Aposta per la mobilitat sostenible

Aquesta edicio d’Ecoviure ha apostat de manera decidida per la mobilitat sostenible. Per aquest motiu el Fòrum Energia, una trobada de caire professional que es feu divendres a l’auditori del Conservatori de Música, es dedicà a aquest tema. D’altra banda la Mostra del Vehicle Elèctric portà a Sant Domènec diferents solucions de mobilitat elèctrica, des de turismes fins a motos i bicicletes, així com sistemes de càrrega. La proposta suposa un pas endavant en la promoció de la mobilitat sostenible utilitzant energies netes i renovables al gran públic.

Exposició “Cases amb energia”

Conèixer què és l’eficiència energètica d’un habitatge i com podem millorar-la és l’objectiu de l’exposició “Cases amb energia”, que es va veure també a Ecoviure 2016. Es tracta d’una exposició organitzada en 6 àmbits, cinc d’ells relacionats amb estances d’una casa i el darrer sobre la rehabilitació energètica, en què es mostren els elements constructius que cal tenir en compte per mesurar l’eficiència energètica d’un habitatge. 

Alimentació ecològica

L’apartat gastronòmic va tornar a tenir un pes destacat a Ecoviure, tant pel que fa a expositors com a activitats paral·leles dedicades a l’alimentació ecològica. Enguany, la fira va comptar amb la participació d’Ets el que menges, un equip de professionals de diferents àmbits dedicats a la promoció de l’alimentació saludable. Marc Vergés, nutricionista especialitzat en dietoteràpia i medicina naturista, va oferir una conferència titulada “Collonades sobre l’alimentació. Aspectes de la nutrició incorrectes dels últims 30 anys”.

Les demostracions de cuina, dedicades a divulgar trucs i secrets per cuinar amb aliments ecològics i de temporada procedents dels mateixos expositors i del territori,van ser de nou una de les activitats destacades de la fira. Es va fer una demostració de receptes creatives amb proteïna vegetal, a càrrec de la xef Mireia Anglada. A la tarda, el torn dels liquats i batuts verds, de la mà de la coach i formadora de cuina terapèutica Cristina Manyer. Diumenge al matí es va repetir el taller de pa amb Idris Cruz, forner d’El forn antic de Manresa, una activitat que els darrers anys ha tingut molt bona acollida. Diumenge a la tarda, la demostració de cuina va estar dedicada a les cuines del món, amb una proposta de pastes i te del Marroc, a càrrec de NouzhaZemmad. Totes les activitats s’acompanyaren d’un tast.

A més, també s'han realitzat tastos de vins i olis ecològics del Bages. Josep Pelegrín, millor sommelier de l’estat, va guiar un tast de vins ecològics dels cellers Collbaix i Oller del Mas. L’oli va ser el protagonista diumenge, amb un tast d’olis de varietats locals del Bages a càrrec de Sergi Cámara, d’Obaga de l’Agneta.

Activitats i tallers per a totes les edats

Com ja és habitual, Ecoviure ha fet un esforç especial per difondre els valors de la sostenibilitat entre els més menuts de la casa, que han pogut participar en diferents tallers i activitats pensats especialment per a ells. Inflables, manualitats amb material reutilitzat, taller d’atrapasomnis i braçalets en solidaritat amb les persones regufiades o un espai de ciència per a infants de 0 a 6 anys són algunes de les activitats proposades.

Per als adults, s'han celebrat diferents tallers de roba reutilitzada tant dissabte com diumenge, a més de xerrades sobre temes diversos com l’alimentació saludable, el TTIP (el tractat de comerç entre Europa i els Estats Units), l’eficiència energètica, la tracció animal o els arbres fruiters. També es va feruna visita a una finca amb gestió autònoma de l’aigua a càrrec de l’empresa La Gota, guanyadora del premi al millor producte d’Ecoviure en la passada edició.

De cara a properes edicions, Ecoviure es proposa intensificar l’aposta pel vehicle elèctric, un àmbit de present i de futur que aquest any ha centrat el Fòrum Energia i ha portat a la plaça Sant Domènec de Manresa una mostra de diferents vehicles, amb l’objectiu de fer un pas endavant en la promoció d’una mobilitat més sostenible.

Ecoviure 2016

-21, 22 i 23 d’octubre al Palau Firal de Manresa.

-Horari d’obertura: divendres 21 de 16 a 20.30; dissabte 22 i diumenge 23 de 10.30 a 20.30.

-Servei gratuït de bus híbrid d’anada i tornada des del centre de Manresa fins al Palau Firal.

-Servei gratuït de taxi elèctric divendres tarda i dissabte des de la Plaça Sant Domènec fins al Palau Firal.


Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Foto: Regió 7

Foto: Regió 7

El ple de l’Ajuntament de Manresa va permetre conèixer més sobre el nou model de gestió de residus que s’aplicarà a la ciutat. La deixalleria tindrà un taller per reparar electrodomèstics i mobles -amb la pretensió que tinguin una segona vida-

Article

Entre d'altres eines, han fet un taller en línia interactiu.

Article

L’Ajuntament de Manresa ha iniciat un procés de participació ciutadana per tal de definir l’estratègia global de la ciutat per al 2030, seguint l’agenda de les Nacions Unides, que estableix un full de ruta basat en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per aconseguir un model de societat capaç d’oferir una vida pròspera i en pau per a tothom, sense malmetre el planeta ni les oportunitats de les generacions presents i futures.

Butlletí