Ovelles i cabres per prevenir incendis i millorar la gestió forestal a Sant Cugat del Vallès

20/10/2016 - 11:01

Aquesta iniciativa a l'entorn de Collserola es posarà en marxa la primera setmana del mes de novembre i en un principi tindrà una durada prevista d’un mes i mig.

Es demana a la ciutadania que en cas de trobar-se el ramat lligui els gossos i eviti donar de menjar al bestiar.

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha presentat aquest migdia una prova pilot impulsada per l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès que consisteix en introduir un ramat d’ovelles i cabres al Parc Natural de Collserola amb l’objectiu de mantenir netes les franges de protecció d’incendis forestals. La presentació d’aquest projecte ha comptat amb la presència de Cristina de Llanos, una de les dues pastores que l’Ajuntament ha contractat perquè s’encarreguin de guiar el ramat. 

Aquesta iniciativa es posarà en marxa la primera setmana del mes de novembre i en un principi tindrà una durada prevista d’un mes i mig. El ramat prové de la comarca del Berguedà i estarà format per uns 120 caps de bestiar, dels quals aproximadament un 90% seran ovelles i un 10% cabres. S’anirà movent per les zones de Sant Medir, Sol i Aire i l’entorn de la Torre Negra.

Amb aquest projecte que posem en marxa com a prova pilot”, ha remarcat Puigdomènech, “pretenem fer una gestió forestal més eficient. Una vegada feta aquesta prova, valorarem si el ramat s’ha adaptat a l’entorn de Collserola i també quina ha estat la convivència amb la ciutadania”. 

Ovelles i cabres, aliats en la gestió forestal

Anys enrere la serra de Collserola era una zona on es practicava l’agricultura i la ramaderia, però amb el pas del temps s’han anat abandonant aquestes feines i la serra s’ha reforestat molt. Amb una major massa forestal hi ha un risc d’incendis més elevat i, a més, en cas d’incendi es complica la seva extinció. És molt necessari, per tant, fer una correcta gestió forestal per tal de disminuir aquests riscos.

Actualment es fa neteja de franges de protecció d’incendis amb maquinària. Per tal de reduir l’impacte de l’ús d’aquestes màquines –sorolls, emissions de gasos contaminants a l’atmosfera...- es planteja recuperar l’ús de la ramaderia ja que els remugants com les ovelles i les cabres són desbrossadores naturals que sense fer soroll ni gastar combustible van transformant la biomassa amb carn, llana i llet. A més a més, posar en marxa un ramat genera llocs de treball per a pastors i pot afavorir el comerç de proximitat amb una possible comercialització de carn, llet o formatge. 

Convivència amb el ramat

Per tal que aquesta prova pilot sigui un èxit, l’Ajuntament demana a la ciutadania que en cas de trobar-se amb el ramat es lliguin els gossos per tal de no espantar els animals i que no es doni de menjar al bestiar. “Les persones es poden acostar a preguntar-nos qualsevol dubte i a mirar les ovelles”, ha explicat Cristina de Llanos,“però el més important és que ningú es posi enmig del ramat i que els gossos vagin lligats per no espantar el ramat”. 


 

Relacionats

Notícia

Des d’aquest juliol, Sant Cugat del Vallès compta amb Re-cycle, un projecte de recollida sostenible de roba, calçat i complements mitjançant l’ús de bicicletes de càrrega.

Notícia

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha aprovat recentment un nou pla d’inversió per millorar el sistema d’abastament d’aigua potable del municipi. Es destinaran un total de 11,3 milions d’euros per reforçar l’eficiència hidràulica de la xarxa, garantir la qualitat de l’aigua i impulsar la resiliència hídrica del municipi.

Butlletí