La Xarxa de Ciutats pel Clima aposta per buscar el compromís ciutadà contra el canvi climàtic

El treball en xarxa, mecanisme més adequat per assolir els reptes fixats a París
19/10/2016 - 13:57

La Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima celebra una jornada a Granollers amb la presència d’un centenar de representants muncipals que s’han reunit per debatre el paper dels Governs locals després de la Cimera de París i de cara als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

"Els compromisos han de plantejar-se en l’àmbit local". Així ho ha assegurat aquest matí el president de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima (RECC) i alcalde de Sevilla, Juan Espadas, en el transcurs de la Jornada que aquesta Xarxa ha celebrat a Granollers amb la presència d’un centenar de representants muncipals que s’han reunit per debatre el paper dels Governs locals després de la Cimera de París i de cara als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) cal que les ciutats comptin amb competències i capacitats suficients per fer polítiques ambientals, i treballar de manera coordinada amb la resta de les administracions públiques. Però, sobretot, ha assegurat Espadas, "cal intentar que els ciutadans es comprometin amb les polítiques de canvi climàtic, que les posin com a motor de canvi cap a una forma de vida més saludable i que incorporin la sostenibilitat com un element central" en el dia a dia.

Ha afegit que "amb l'acord de París i el seu alt nivell de consens, es el moment d’emprendre accions concretes per aconseguir els objectius, intentant que el ciutadà sigui el protagonista que demani als seus ajuntaments i a les seves empreses, al seu mercat, esforços importants" en matèria de reducció d'emissions i sostenibilitat: "necessitem ser més eficients energèticament i fer apostes i inversions més decidides en matèria de transport, edificació i residus, en tots aquells sectors que puguin permetre la reducció d'emissions.

La Directora General de l'Oficina Espanyola del Canvi Climàtic, Valvanera Ulargui, també present a la jornada, ha subratllat que, després del consens assolit a París, "Estem en un moment en la comunitat internacional en el que els municipis poden aportar molt i cal guanyar la lluita contra el canvi climàtic. Ho traduirem en projectes que redueixin emissions i que actuïn també com element de cohesió social i desenvolupament local, amb beneficis que facilitin la implementació de mesures contra el canvi climàtic " .

Josep Mayoral, alcalde de Granollers, ha afirmat la importància que té pels municipis el treball en xarxa pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic. I en aquest sentit, ha destacat la trajectòria de Granollers, que des de fa molts anys es mou en l’àmbit d'experiències compartides que suposa el treball de la Xarxa  de Ciutats pel Clima.

La Xarxa de Ciutats pel Clima és la secció de la Federació Espanyola de Municipis y Províncies (FEMP) formada per 300 governs locals que incorporen la protecció del clima en les seves polítiques. Actualment, en els municipis de la xarxa hi resideix més del 60 % de la població de l’estat espanyol. Des de la seva constitució, l'1 de juny de 2005, la xarxa coordina i impulsa les polítiques locals de lluita contra el canvi climàtic de les ciutats i pobles, amb el suport de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic.

L'Ajuntament de Granollers és soci fundador de la xarxa, a la qual es va adherir el mateix 2005. L’alcalde, Josep Mayoral, va ser designat com a representant polític per l’Assemblea general i l'any 2012 en va ser nomenat vicepresident.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Més d’un centenar de persones participen en el projecte europeu UP2030 a Granollers

Article

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Notícia

El llac de Ponent es converteix en un espai naturalitzat, omplert amb aigua no potable. La naturalització suposa crear un sistema de depuració natural de l'aigua i incrementar la biodiversitat.

Butlletí