El canvi climàtic i la contaminació maten la biodiversitat en aigua dolça

Així ho indica un estudi liderat per la UVic-UCC

Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC),

21/09/2016 - 17:31

La biodiversitat de l’aigua dolça s’està reduint a un ritme molt elevat. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l’estudi que ha dut a terme un equip de científics europeus liderat per la investigadora ICREA i doctora en Biologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Sandra Brucet.

 

L'augment de les temperatures associat al canvi climàtic accelera l'evapotranspiració de l'aigua i dispara les concentracions de contaminants. Aquesta situació, sumada a l'explotació humana i a l'abocament incontrolat de substàncies perjudicials, està laminant els ecosistemes d'aigua dolça.

L'extracció d'aigua dels ecosistemes aquàtics ha augmentat els darrers anys, mentre que, en paral·lel, s'incrementen els vessaments incontrolats de contaminants a l'aigua. La presència cada vegada major de residus sumada a l'escalfament global accelera la producció d'algues, unes plantes microscòpiques perjudicials per al sistema aquàtic perquè consumeixen oxigen per alimentar-se i provoquen la mort d'algunes espècies de peixos i amfibis. A més, també redueixen la transparència de l'aigua i impedeixen que la llum solar pugui arribar al fons dels rius i llacs.

Els investigadors també han conclòs que la combinació dels dos elements –contaminació del medi aquàtic i escalfament global– té un impacte perjudicial molt més gran que quan es donen per separat. Per combatre la situació que la recerca ha posat al damunt de la taula, l'equip liderat per Brucet recomana augmentar l'estalvi d'aigua i reduir el nombre de residus que s'aboca als rius i llacs per tal de garantir-ne la conservació.

Els resultats se sustenten en l'anàlisi d'una àmplia base de dades –amb informació de més de 2.000 llacs d'aigua freda i calenta de tot Europa– i en diversos experiments que s'han dut a terme durant més de 10 anys en llacs artificials. D'aquesta manera, els investigadors han pogut estudiar l'evolució de la biodiversitat aquàtica. 

El projecte, finançat per una beca Marie Curie de la Unió Europea, ha estat publicat a la revista europea especialitzada en recerca i innovació, Horizon Magazine.
 


Categories: 

Relacionats

Article

El projecte Life Libernitrate, impulsat per l'àrea de Projectes Europeus, té com a objectiu sensibilitzar als municipis sobre esta problemàtica i ajudar els ajuntaments a combatre-la. La tercera jornada del projecte ha estat destinada als alcaldes i alcadesas de les comarques de la Plana de Utiel-Requena, la Hoya de Buñol i el Valle de Ayora-Cofrentes.

Notícia

La totalitat del reg dels espais verds públics de Premià de Mar es controlen ja via internet mitjançant un sistema de telegestió. L'objectiu és incrementar l'eficiència del reg de les zones verdes de la vila amb criteris de sostenibilitat, innovació i estalvi de recursos. En aquest sentit, es preveu que el nou sistema faciliti un estalvi d'aigua al municipi superior al 30%.

Notícia

Una intervenció que potencia el Parc Fluvial del Besòs i l'entorn del riu com a espais de refugi climàtic davant de l'escalfament global

Butlletí