Dues mil persones completen la primera planta solar col·lectiva amb dos milions d’euros d’inversió

A través de Generació kWh s'ha construït una planta solar a Alcolea del Río (Sevilla)

Som Energia

05/09/2016 - 13:05

Després d’un any del naixement de la Generació kWh, l’opció que ofereix la cooperativa Som Energia perquè la ciutadania pugui passar a l’acció i generar de forma col·lectiva els seus propis kWh d’energia verda, ja és una realitat i ha assolit completament el primer dels seus tres grans projectes, la construcció d’una planta solar de 2 milions d’euros a Alcolea del Río (Sevilla).

 

Aquest mes d’agost, 2.182 persones han assolit el repte del finançament de 2.041.025 € necessaris per autoproduir anualment i de forma col·lectiva 3.471.740 kWh d’energia verda. D’aquesta manera, el projecte de la Planta Solar d’Alcolea del Río, de la Cooperativa Som Energia, ja està totalment finançat, construït, connectat a la xarxa, produint energia verda i retornant-la mensualment i a preu de cost a les factures d’electricitat de totes aquelles persones de la Generació kWh que hi han invertit per fer-ho possible.

Ara, un cop assolit el primer projecte de la Generació kWh, destaquen que van a seguir treballant per fer realitat la segona de les tres grans instal·lacions d’energies renovables que es posaran en funcionament, amb una inversió total de 5 milions d’euros. La producció estimada és de 10 GWh, equivalent a l’ús d’electricitat de 4.000 llars espanyoles.

El preu de cost de l’electricitat que es genera és en aquest moments inferior al preu que s’obtindria del mercat elèctric convencional. Concretament, el preu de l’energia per a les persones que han participat de la Generació kWh és mig cèntim per kWh més econòmic que el preu del mercat. Aquesta dada, destaca la cooperativa, que a primera vista pot semblar poc rellevant alhora té una gran força, ja que demostra que les renovables poden competir directament amb el preu de mercat.

Com es participa a Generació kWh?
Cada persona decideix la quantitat de diners que vol invertir-hi i amb la suma de les inversions recollides, s’impulsen els nous projectes renovables. A partir d’aquí i durant 25 anys cada inversor/a recupera el total de l’aportació realitzada i obté un petit estalvi a la factura de la llum perquè accedeix, a preu de cost, a l’electricitat verda produïda. Per exemple, amb una inversió de 2.000 € es pot generar, durant 25 anys, tota l’electricitat que usa anualment una llar tipus (amb un consum de 3.500 kWh/any).

Per a la cooperativa amb l’avenç de la Generació kWh es confirma que és possible superar la retirada de primes a les renovables i les barreres a l’autoproducció individual.

Som Energia és una cooperativa de consum i producció d’energia verda sense ànim de lucre que treballa per construir un model energètic renovable en mans de la ciutadania des de la participació i la transparència. Amb 5 anys d’existència compta ja amb més de 27.000 socis i sòcies repartits per tot l’Estat organitzats en prop de 60 grups locals, supera els 37.000 contractes de llum verda (cada soci/a pot tenir més d’un contracte) i preveu assolir el 2016 els 23 milions d’euros de facturació.


Categories: 

Relacionats

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Notícia

S'ha començat la instal·lació de 248 panells de plaques fotovoltaiques a l’edifici del pavelló poliesportiu Rafa Martínez

Notícia

L'Amep i L'Energètica treballen conjuntament perquè els ajuntaments puguin abastir-se amb energia pública renovable produïda per l'empresa pública de la Generalitat i els mateixos municipis.

Butlletí